Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când e Halloween 2023 și care este originea obiceiurilor din cea mai înfricoșătoare noapte a anului

Halloween are loc anual în noaptea 31 octombrie, în ajunul sărbătorii creștine cunoscute sub numele Ziua Tuturor Sfinților. O zi care a căptătat o popularitate uriașă în SUA, fiind una din cele mai cunoscute sărbători, dar care își are originile în festivalul Samhain al celților din Britania și Irlanda antică.

Originile Halloween. Ce reprezintă festivalul Shamhain

În timpul festivalului Shamhain, se credea că sufletele celor morți se întorc să-și viziteze casele. Oamenii aprindeau focul în vârfurrile dealurilor, pentru a reaprinde focul din vatră pentru iarnă și pentru a speria spiritele rele.

Uneori, aceștia purtau măști și se deghizau pentru a nu fi recunoscuți de fantomele despre care ei credeau că sunt prezente. Acesta este motivul pentru care ființe supranaturale precum vrăjitoarele, spiridușii, zânele și demonii au ajuns să fie asociate cu această zi, notează britannica.com.

Termenul ”Halloween” este varianta scurtă a denumirii All-Hallows-Even (”evening”), potrivit Oxford English Dictionary.

Potrivit britannica.com, Papa Bonifaciu al IV-lea a instituit, în secolul al VII-lea, ziua de 13 mai pentru a sărbători Ziua Tututor Sfinților. Un secol mai târziu, Papa Grigorie al III-lea a mutat sărbătoarea pe 1 noiembrie. În curând, Ziua Tututor Sfinților a preluat din obiceiurile Shamhain, iar ziua dinainte a devenit cunoscută drept ”All Hallows Eve”, transformată ulterior în ”Halloween”, potrivit history.com.

Pe parcursul următoarelor secole, sărbătoarea a devenit asociată cu activități precum costumatul, mersul la colindat, sculptarea dovlecilor sau vizionarea de filme de Halloween.

Tradiții de Halloween

Dovlecii

Scobirea și sculptarea dovleacului are origini milenare, de pe vremea când Halloweenul era un vechi festival celtic preroman.

Pe atunci, cioplirea legumelor, de obicei a napilor, servea la protejarea celor care le purtau. Chipurile alungau spiritele rele și nedorite despre care celții antici credeau că rătăceau noaptea în timpul festivalului lor sacru de sfârșit de an.

Dovleacul, însă, este un adaos recent la simbolistica Halloween-ului. Originar din America, imigranții irlandezi care au importat tradițiile de Halloween în Lumea Nouă și-au dat seama că era mai ușor de sculptat și astfel a devenit o parte esențială a Halloween-ului.

Costumele

Deși conceptualizarea sa modernă pare exclusiv americană, Halloween are o istorie străveche, impregnată de legende, superstiții și origini europene.

La rădăcina sa, Halloween este un festival păgân sărbătorit la 1 noiembrie, pentru a marca sfârșitul verii și Anul Nou celtic.

Numit Samhain, era momentul în care fermierii își strângeau recoltele, sacrificau animalele pentru carne și, în timp ce natura se pregătea pentru iarnă, era un moment în care lumile celor vii, ale celor divini și ale celor morți erau cele mai apropiate.

În unele părți ale Scoției și Irlandei, vechii celți purtau măști sau schimbau hainele pentru a alunga sau confunda spiritele rudelor moarte care doreau să se impună asupra celor vii.

Această tradiție de a-și masca identitatea a supraviețuit și a fost reinterpretată multe secole mai târziu în costumele purtate astăzi.

Colindatul. ”Ne dați sau nu ne dați?”

De asemenea, în timpul Samhain se ofereau ofrande sub formă de mâncare morților, ca formă de împăcare și de comemorare.

Anul Nou celtic era, de asemenea, o sărbătoare, iar spiritele celor decedați recent erau invitate să ia parte la ea.

Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit în Europa, Biserica Catolică de la Roma a încercat să elimine ritualurile păgâne și să își consolideze locul în mințile și inimile convertiților.

Pentru a-i atrage pe oameni să meargă la biserică și pentru a face compatibile tradițiile păgâne cu cele ale creștinismului, Papa Grigore al IV-lea a adaptat sărbătoarea creștină din 13 mai a Tuturor Sfinților Martiri, pentru a coincide cu Samhain.

Papa Grigore a redenumit, de asemenea, festivalul în Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Biserica a ținut de obicei o priveghere în ajunul Tuturor Sfinților, pe 31 octombrie.

De-a lungul secolelor, numele a fost contractat până la ceea ce este recunoscut astăzi ca "Halloween".

Iar "ne dați sau nu ne dați", practica de Halloween în care copiii merg din ușă în ușă cerând un dulce, datează, de asemenea, din încercările Bisericii de a integra credințele păgâne.

Întrucât celții dezvoltaseră tradiția de a purta măști și deghizări, Biserica a adoptat acest ritual pentru a-și integra practicile. Oamenii se îmbrăcau în Ajunul Tuturor Sfinților în îngeri, sfinți sau chiar demoni.

În timpul Evului Mediu, practica a continuat și a evoluat. Cerșitul de mâncare sau bani, adesea de către săraci în schimbul unor rugăciuni de bunăvoință pentru cei din Purgatoriu, a devenit ceva obișnuit.

Halloween-ul modern

Halloween-ul modern, așa cum a fost reinterpretat de Statele Unite și Canada, a avut dificultăți în a se extinde în Europa.

În anii 1990, Halloween a fost exportat pentru scurt timp în Franța, dar nu a adunat niciodată succesul comercial observat în Statele Unite.

Experimentul a durat câțiva ani și a dispărut progresiv din barurile de noapte, sau comunitățile de expatriați, care găzduiau petreceri de Halloween.

Acestea fiind spuse, orașul Limoges, în mod unic, găzduiește anual o paradă și un festival de Halloween care imită verii săi extraatlantici.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Halloween-ul modern a generat mai mult succes comercial în Marea Britanie. În 2015, se aștepta ca această sărbătoare să genereze 460 de milioane de lire sterline în vânzări cu amănuntul, o creștere de 4,1 la sută față de anul precedent.

Sursa: euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE