Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Castelul Bran, între povești despre Dracula și petreceri de Halloween. Cum a ajuns un simbol al României

Castelul Bran este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Situat în Transilvania, Castelul atrage milioane de turiști în fiecare an.

Bram Stoker și Castelul Bran

Proprietatea, care este binecunoscută drept Castelul lui Dracula, ar fi inspirat faimosul roman al lui Bram Stoker. Destul de interesant este faptul că Stoker nu a vizitat niciodată castelul, darămite România. În schimb, a modelat castelul lui Dracula după informațiile pe care le citise despre castelele românești, precum și despre vampirii și spiritele rele din folclorul românesc. Cu toate acestea, castelul din „Dracula” sa este cel mai bine descris de Castelul Bran, ceea ce îi face pe oameni să creadă că sunt una în același.

Personaj de sorginte romantică similar ca şi construcţie literară lui Lucifer, care s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu din dragoste pentru o muritoare şi a fost blestemat să-şi petreacă nemurirea la graniţa dintre viaţă şi moarte, rătăcitor prin istorie în căutarea iubirii pierdute, Dracula este poate cel mai celebru vampir din literatura şi filmele horror. Ziua de 26 mai îi este dedicată acestui personaj imaginat de celebrul scriitor irlandez Bram Stoker - #WorldDraculaDay.

De-a lungul vremii personajul lui Bram Stoker a inspirat zeci de filme şi o bogată literatură ce îmbină genurile fantasy şi horror.

Vlad Țepeș și Dracula

Înainte de toate, Dracula este un vampir, un om blestemat să afle ce înseamnă de fapt nemurirea, să trăiască în timp ce tot ceea ce iubeşte moare şi se transformă în praf şi pulbere. Conceptul de vampirism este însă mult mai vechi decât literatura romantică a secolului XIX. Vechii greci, iudei, egipteni şi chiar şi babilonieni aveau mituri şi legende despre astfel de creaturi nemoarte care supravieţuiau hrănindu-se cu sângele celor vii. Consensul istoricilor este însă că personajul Dracula al lui Bram Stoker este inspirat de o personalitate istorică reală, prinţul Vlad al III-lea al Valahiei, cunoscut şi drept Vlad Dracula sau Vlad Ţepeş. Există însă şi alte surse de inspiraţie folosite de Bram Stoker pentru a crea acest personaj.

Brutalitatea demonstrată de Vlad Ţepeş împotriva inamicilor săi, în contextul politic tulbure al Valahiei din secolul XV, l-a proiectat pe voievodul român drept sursă principală a miturilor despre Dracula. Bram Stoker a avut însă şi alte surse de inspiraţie pentru a-şi crea celebrul personaj, precum folclorul şi istoria irlandeze, în care apare un personaj numit Abhartach. Acesta a fost un rege-pitic din secolul V, prezentat pe larg într-o povestire publicată în 1875, cu 22 de ani înainte ca Bram Stoker să publice "Dracula", menţionează site-ul historicmysteries.com.

Odată cu apariţia cinematografiei, filmele cu vampiri au contribuit şi mai mult la dezvoltarea mitului romantic al mortului viu. Filmul mut "Nosferatu" (1922) a preluat atât de multe idei din cartea lui Stoker încât văduva autorului irlandez a câştigat un proces de drepturi de autor împotriva autorilor producţiei.

Castelul Bran se numără printre locurile din România care au atras cele mai multe căutări pe Google Maps

Castelul Bran se numără printre locurile din România care au atras cele mai multe căutări pe Google Maps, în primele zece luni ale anului trecut, arată o analiză întocmită de Google.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursă foto: AP/Profimedia

De asemenea, anual, Castelul rămâne în continuare cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov şi printre cele mai vizitate din ţară.

În 2017 a fost vizitat anul trecut de 835.116 plătitori de bilete, faţă de 798.298 în anul 2016. În anul 2018, în schimb, a fost vizitat de un milion de turişti, din ţară şi din străinătate, creşterea fiind de puţin peste 1% faţă de 2017. În 2019, a atras peste un milion de vizitatori, dintre care plătitori au fost doar 885.782 de persoane, în creştere cu 5% faţă de anul anterior, potrivit Transilvania Business. Cifra de afaceri a fost de 36,358 milioane de lei, înregistrând o creştere de 13,45% faţă de anul 2018, când cifra de afaceri a fost de 32,046 milioane de lei.

În 2019 și în 2020, Castelul a fost grav lovit de pandemie, doar 32.000 de turiști l-au vizitat.

În 2021 s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40% a numărului de vizitatori în comparație cu anul 2019, a transmis newsbv.ro.

Compania de Administrare a Domeniului Bran, firma care administrează Castelul Bran, a încheiat anul trecut cu afaceri de 18,62 milioane de lei.

Potrivit bzb.ro, 2022 se anunţă un an bun pentru Castel. În primele cinci luni din acest an, Castelul Bran a primit un număr total de 205.000 de turişti, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mulţi dintre aceştia au fost români, iar ponderea străinilor a început să o depăşească pe a turiştilor autohtoni în ultima perioadă.

Administraţia a luat decizia de a renunţa la jumătate din personal, iar acţionarii Castelului Bran nu au primit dividende, potrivit managerului Castelului Bran, Alexandru Prişcu.

„În relaţia cu statul român, până în 2019, Castelul Bran a livrat bugetului sume demne de luat în calcul, nici mai mari, nici mai mici ca alţii, fiind o instituţie pe profit. Este cumva datoria morală a statului să intervină în aceste momente în economie, în special în turism, domeniu care a fost puternic lovit. Însă, dincolo de sprijin guvernamental, ne dorim mai mult ca această pandemie să ajungă la final”, a subliniat Prişcu, potrivit Agerpres.

Un studiu realizat de uSwitch, citat de bizbrasov.ro, un serviciu de comparare a pre­ţurilor, a introdus Castelul Bran printre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa care au opţiuni de cazare accesibile.

50 de obiective turistice din întreaga lume au fost analizate, iar la nivel global Bran se află pe locul 21. În clasamentul european, Castelul Bran se află pe locul al 14-lea.

Castelul Bran a fost retrocedat pe 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg

Castelul Bran a fost retrocedat pe 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit să plătească chirie.

În 2019, Administraţia Castelului Bran a anunţat decesul Arhiducesei Elisabeth Sandhofer, moştenitoare a Castelului Bran, însă proprietarul a rămas arhiducele Dominic de Habsburg.

Forbes menționa, în 2007, faptul că acest castel este a doua cea mai scumpă proprietate din lume. Castelul al valora aproximativ 66 de milioane de dolari.

Strategia de promovare a Castelului Bran

De-a lungul timpului Castelul a fost gazda mai multor evenimente, atât naționale, cât și internaționale.

Potrivit iqads.ro, în 2019 Castelul Bran a găzduit cea mai provocatoare tabără internațională de muzică, Dracula’s Bran Castle Songwriting Camp.

Autori și artiști de pe trei continente s-au reunit la eveniment pentru a compune muzică în cele cinci studiouri de înregistrări, care au fost amplasate în interiorul Castelului Bran.

Printre cei peste 20 de autori străini care au fost prezenți în camp s-au numărat Damon Sharpe - creatorul celebrului hit semnat de Jennifer Lopez, “Love Don’t Cost A Thing”, Kylie Minogue, Ariana Grande si Alesso, Khaled Rohaim - autor nominalizat la premiile Grammy, care a compus pentru artiști ca: Rihanna, Ariana Grande, Zayn, R3hab, Icona Pop și mulți alții -, artistul australian Amfa Rose, LRS - au compus pentru Jennifer Lopez, Ozuna și Pitbull- și Carl Lehmann - a compus pentru Panic! At The Disco, Lyam Payne și Why Don't We?.

Castelul Bran s-a aflat printre obiectivele turistice care au fost promovate cu ocazia Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), care s-a desfășurat la Bucureşti, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022.

În 2013, reprezentanţii Castelului Bran au organizat tururi gratuite pentru toţi sportivii de la FOTE şi pentru toţi oficialii delegaţiilor străine, în  perioada 17-22 februarie.

Totodată, turiștii au avut ocazia să petreacă o noapte în Castel, prin intermediul unei agenții de turism online.

De asemenea, cunoscutele petreceri de Halloween reprezintă o altă modalitate de promovare a obiectivului turistic.

Anu acesta, Castelul Bran a fost închiriat pentru o petrecere privată de Halloween, catalogată una dintre cele mai importante din istoria muzeului. Elon Musk, Angelina Jolie, dar și alte peste 50 de mari personalități au primit invitația de a petrece Halloween-ul în România.

Petrecerea care i-a adus la Castelul Bran pe cei mai bogați și celebri oameni din lume poate fi o ocazie unică de a promova România, mai ales prin social media, cu un impact la nivel global, spun specialiștii în turism. Castelul Bran este una dintre principalele destinații ale turiștilor străini care sunt fermecați de brandul Dracula. Specialiștii cred însă că o astfel de promovare trebuie dublată și de îmbunătățirea infrastructurii turistice. Iar unii sunt sceptici că vizita unor celebrități va fi urmată și de investiții în țara noastră.

Ca să avem o imagine asupra impactului acestui eveniment, numai averea miliardarului Elon Musk este aproape egală cu tot PIB-ul României.

Cele mai frumoase și vizitate castele din Europa

Castelul Wavel din Polonia

Castelul Wawel este cea mai mare comoară arhitecturală a Poloniei și un monument de patrimoniu național de neprețuit. Aici au fost încoronați și îngropați regii polonezi. Zidurile Castelului conțin rămășițe ale clădirilor preromanice, romanice și gotice, dar stilul său actual este cel al Renașterii. Există chiar și un brand de dulciuri cu numele castelului.

Castelul Neuschwanstein, din Germania

Este cunoscut sub numele de „Castelul Disney”, iar Neuschwanstein a fost de fapt una dintre inspirațiile pentru Castelul Cenușăreasa de la Disney World din Florida, potrivit euronews.com.

Astăzi, Neuschwanstein este unul dintre cele mai populare palate și castele din Europa, cu aproximativ 1,4 milioane de vizitatori pe an.

Castelul Bled din Slovenia

Cu o istorie de peste o mie de ani, Castelul Bled captivează vizitatorii cu măreția, locația uimitoare și priveliștile uluitoare.

Este, de asemenea, una dintre cele mai populare destinații turistice ale Sloveniei și puteți chiar să vă organizați nunta la castel dacă doriți să vă trăiți fanteziile de basm.

Stânca lui Cashel din Irlanda

Stânca lui Cashel este unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din Irlanda. Este situat în comitatul Tipperary din Irlanda. Potrivit legendelor locale, Stânca lui Cashel își are originea în Devil's Bit, un munte la 30 km nord de Cashel. Sf. Patrick, sfântul patron al Irlandei, se spune că l-a alungat pe Satana dintr-o peșteră și, în furia lui, a luat o mușcătură din munte.

Muntele Saint-Michel din Franța

Situat pe coasta de nord-vest a Franței, Muntele Saint-Michel are vederi spectaculoase la malul mării într-un cadru idilic.

Castelul Gravensteen din Belgia

Cunoscută și sub numele de „Castelul Conților”, această frumoasă fortăreață se găsește în orașul Gent. Este deschis publicului și se mândrește cu o gamă unică de echipamente de tortură care sunt expuse vizitatorilor. Colecția include chiar și o ghilotină care a fost folosită pe vremuri.

Castelul Edinburgh din Scoția

Este, de asemenea, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Scoția, cu peste două milioane de oameni care vizitează clădirea în fiecare an.

Palatul Pena din Portugalia

Palatul Pena se află în Munții Sintra deasupra orașului Sintra.Clădirea veche de 167 de ani este, de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Castelul Sammezzano din Italia

În 2017, a fost preluat de noi proprietari pentru 15,4 milioane de euro după o perioadă în care a servit pe post de hotel de lux. Este situat în Leccio, la 30 km de Florența.

Castelul Kelburn din Scoția

Cu siguranță cel mai neobișnuit castel de pe această listă, Kelburn a fost construit inițial în jurul anului 1143. Recent, Proiectul Castle Grafitti a transformat monumentul vechi de secole într-o piesă de artă uimitoare.

Ideea a fost „de a scoate forma de artă vibrantă și adesea trecătoare a graffiti-ului brazilian, din contextul său predominant urban și de a o aplica pe zidurile vechi și permanente ale unui castel rural istoric din Scoția”.

Castelul Trakošćan din Croația

Un castel captivant din Croația care a fost construit cu aproape 800 de ani în urmă. Cu toate acestea, secole mai târziu, a intrat în paragină. Abia când contele Drašković a preluat conducerea în secolul al XIX-lea a fost transformat în frumosul castel care este astăzi.

Castelul Hluboká din Cehia
Acest frumos castel a fost construit pentru prima dată în secolul al XIII-lea și a trecut prin multe schimbări de atunci.

Castelul a fost inspirat de Castelul Windsor din Anglia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE