Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Dacre Stoker, strănepotul lui Bram Stoker, autorul cărții „Dracula”: „România are o istorie bogată, care trebuie spusă lumii”

Dacre Stoker, scriitor și strănepotul lui Bram Stoker, autorul irlandez al cărții „Dracula”, publicată în urmă cu 125 de ani, a vorbit la Euronews România despre cartea unchiului său, dar și despre istoria țării noastre și ce are ea de oferit.

„Cartea are la origine un personaj imaginar”

„Cartea are la origine un personaj imaginar. Unchiul meu a știut istoria lui și a transformat-o într-un material ficțional. Unchiul meu a folosit superstițiile la perfecțiune pentru a crea un mit care implica deja vampirismul și l-a adus în România. Când eram tânăr mi se părea că toată lumea îl știe pe Dracula, se folosea în cărți, în filme și multă lume știa despre România, despre Castelul Bran, despre asocierea lui cu Dracula, atat cu Vlad Dracul, cât și cu povestea creată de Bram, dar nu prea multă lume știa despre Bram Stoker, deci am vrut să promovez cine este omul care a făcut această poveste, de unde și-a luat ideile, Castelul, care este legat cu această poveste incredibilă și sunt legate datorită imaginilor Castelului și castelelor din Irlanda. Vreau ca oamenii să știe adevărul. Este mai bine să știi adevărul întotdeauna”, a declarat Dacre Stoker, scriitor și strănepotul lui Bram Stoker, autorul irlandez al cărții „Dracula”, publicată în urmă cu 125 de ani.

Scriitorul a mai adăugat că oamenii sunt inteligenți și vor să știe de unde vin ideile.

„În primul rând ficțiunea este o scăpare. Ne place să deschidem o carte, chiar dacă este una horror, să ne uităm la ficțiune, dar oamenii sunt inteligenți și vor să știe de unde vin aceste idei, unde sunt locurile despre care aud. Pentru „Hobbitul”, de exemplu, se duc în Noua Zeelandă, unde s-a filmat filmul, alții se duc în Roma, este natura umană să aflăm unde se află bazele unor povești incredibile, de unde vin ideile autorului, de aceea vreau să vizitez Irlanda, Scoția”, a mai spus Dacre Stoker.

„România are o istorie bogată, care trebuie spusă lumii”

Stoker a mai menționat faptul că „România are o istorie bogată, care trebuie spusă lumii”.

„Când te gândești la Dracula vezi o istorie, o minunată istorie de familie, Ordinul Dragonului, care merge până la lupte cu otomani. Aveți o istorie bogată, care chiar trebuie să fie spusă lumii, trebuie să spunem lumii povestea. Este o istorie minunată care merge împreună cu Vlad Dracul. Există alte povești din lume care vorbesc despre morții vii, în Irlanda, unde Bram Stoker a auzit povești despre alți vampiri, dar voi, în România, aveți această poveste minunată, este o poveste duală al lui Vlad Dracul, prințul, și contele Dracul, personajul ficțional. Puteți să exploatați tot acest potențial turistic, pentru a arăta lumii faptele istorice. Între România și Transilvania, eu văd România ca fiind cel mai puternic brand, pentru că Transilvania este doar o parte și este partea exploatată în poveste. Cred că unii se gândesc doar la Transilvania, dar eu spun clar că România are foarte multe de oferit: Valahia, istoria lui Vlad, Transilvania, Castelul Bran. Trebuie sa deschidem ochii lumii pentru tot ce are de oferit România”, a mai declarat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE