Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria deschide poarta Schengen pentru România. Care sunt condițiile impuse

Austria ar putea fi de acord ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu aeroporturile (Air Schengen). Astfel, pasagerii din aceste țări nu vor mai fi nevoiți să treacă pe la controlul pașapoartelor dacă circulă în state Schengen.

Condiția Austriei pentru a renunța la veto este ca cele două state să-și întărească controalele la graniță. Informația este confirmată pe Facebook de premierul Marcel Ciolacu după ce ieri a fost publicată pe surse în presa austriacă. 

Într-o postare pe Facebook premierul Marcel Ciolacu anunță: "Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Și presa din Austria a titrat: „Karner dă în mod surprinzător undă verde pentru Schengen”. Dacă Austria va ridica veto-ul, pasagerii din România nu vor mai fi nevoiți să treacă pe la controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul Uniunii Europene.

Însă totul vine cu mai multe condiții. Potrivit ziarului austriac Kleine Zeitung, Austria este de acord ,,dar numai pentru călătorii aeriene și în anumite condiții, printre care efectuarea de controale mai stricte la frontieră”. O altă condiție este acceptarea solicitărilor de azil care vin de la afgani și sirieni.

Kurier, o altă publicație austriacă prezintă pe larg condițiile puse de autoritățile austriece: controale mai aspre la granița dintre Bulgaria și România și a celei dintre țara noastră și Ungaria, iar la sud de Dunăre să crească operațiunile Frontex.

Daniel Buda, europarlamentar PNL: ”E un anunț din partea Austriei care ne bucură pe toți, dar trebuie să vedem exact condițiile tehnice pe care le impune Austria, care e poziția Comisiei Europene și poziția Bulgariei, dat fiind că e un vot în Parlament de care depinde poziția Olandei.”

Nicolae Ciucă, președintele Senatului:”Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană.”

Potrivit presei de la Viena, ministrul de Interne austriac Gerhard Karner va avea o discuție, în Slovenia, pe tema acestor condiții cu reprezentanții statelor implicate. Informația este privită cu scepticism de reprezentanții Opoziției.  
”Da, este un început bun această veste dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru „osciorul” austriac atunci cand vorbim de dreptul nostru european”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: ”Aș vrea să transmit în special celor din Guvernul României să nu deschidă încă șampania, pentru că discutăm numai despre niște știri. Guvernul României nu ar trebui să accepte o astfel de variantă dacă nu avem și o dată certă de intrare cu adevărat în Schengen.”

Eugen Tomac, europarlamentar PMP: ”Un anunț cu un festivism inutil în condițiile în care suntem în plin proces de negocieri. Lucrurile nu sunt nici pe departe clarificate. Recent, am avut un Consiliu JAI și în acel consiliu a fost și ministrul român și cel bulgar și cel austriac.”

Ministrul austriac de Interne nu părea dispus să renunțe la opoziția față de extinderea Schengen la ultimul consiliu JAI.

Gerhard Karner, premierul Austriei: ”Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare. În Austria avem un număr în scădere semnificativă de arestări și cereri de azil. Asta e corect. Dar în toată Europa cifrele cresc în mod clar pentru că această frontieră externă nu funcționează.”

Potrivit unor surse diplomatice, există discuţii pentru organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie. 

Șansele ca România să intre în Schengen în 2023

Ministrul austriac al Afacerilor Interne, Gerhard Karner, a subliniat necesitatea unui Schengen mai eficient și nu neapărat mai extins. În același timp, secretarul belgian de stat pentru migrație și-a exprimat preocuparea cu privire la abilitatea statelor din UE de a gestiona fluxurile migratorii.

Cu toate acestea, România continuă să beneficieze de sprijinul acordat de către Comisia Europeană și Parlamentul European.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, susține că e nevoie de un Schengen mai bun, nu mai mare. Iar secretarul belgian de stat pentru migrație și-a arătat îngrijorarea asupra capacității țărilor UE de a controla migrația.

Țara noastră continuă însă să aibă susținerea Comisiei Europene și a Parlamentului European

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE