Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă aderarea României și Bulgariei la Air Schengen. Ce condiții impune Austria

Dacă România și Bulgaria vor intra în spațiul aerian Schengen (n.r. Air Schengen) înseamnă că niciun cetățean al acestor două țări nu va mai fi nevoit să treacă prin controlul de graniță, în cazul unui drum în una dintre cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație.

Cu alte cuvinte, se vor desființa cel puțin două cozi. Prima, controlul pașapoartelor în fața ghișeului de la frontieră, în aeroport. A doua, operațiunea similară, la sosire, în țara membră Schengen destinație.

Condițiile impuse de autoritățile de la Viena

Sunt cel puțin patru condiții impuse de Austria pentru a permite României și Bulgariei intrarea în spațiul aerian Schengen:

  • O creștere de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, la granița cu Turcia;
  • Bani de la UE pentru infrastructura de protecție a frontierelor;
  • Controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România;
  • Acceptarea azilului, în special în cazul afganilor și sirienilor.

Premierul Marcel Ciolacu spune că nu sunt niște condiții greu de îndeplinit. Președintele Bulgariei este de altă părere. "Condițiile impuse de ministru sunt inacceptabile pentru Bulgaria", a spus acesta în cadrul unor declarații de presă.

Este posibil ca nemulțumirea Bulgariei să aibă legătură cu a doua cerință. Anul trecut, cancelarul austriac spunea că vrea bani de la Comisia Europeană pentru a ridica garduri de protecție între Bulgaria și Turcia, acolo unde este un aflux foarte mare de migranți din Orient care vor să pătrundă în Europa. Comisia Europeană a spus în repetate rânduri că nu va da bani pentru a îngrădi drepturile omului, pentru că sunt migranți care sunt persecutați politic și au nevoie să ajungă în țări în care este pace și siguranță.

Cât despre acceptarea azilului, la momentul de față există regulamente europene care obligă România să preia cererile de azil în cazul cetățenilor care provin din țările non-europene și deja sunt puse în aplicare.

Autoritățile de la București spun că au început un calendar al negocierilor cu omologii din Viena. În cadrul Forumului Salzburg, care are loc pe 12 decembrie, va avea loc o întâlnire între ministrul român de Interne și omologul său.

În ultimii 12 ani România a încercat în nenumărate rânduri să obțină o decizie favorabilă pentru intrarea în Spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE