Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, despre intrarea României în Schengen cu aeroporturile. ”Austria este mai flexibilă”

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat încrezător că România va putea adera la Spațiul Schengen, în anul 2024, sub președinția Ungariei, în contextul în care Austria ar putea fi de acord ca România și Bulgaria să intre în spațiul de liberă circulație Schengen cu aeroporturile. (Air Schengen). Astfel, pasagerii din aceste țări nu vor mai fi nevoiți să treacă pe la controlul pașapoartelor dacă circulă în state Schengen.

Ciolacu a punctat că autoritățile au reușit să deblocheze negocierile, iar, în acest moment, ministrul de Interne se află la Viena pentru a purta discuții despre accederea la Schengen.

”Normal că mă bucur. Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată.

Primul pas cel mai important s-a făcut. Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că din acest moment, fără nicio condiție, o să intre România, pentru primul pas - aerian. Cred că anul viitor sub președinția Ungariei vom continua cu pasul doi terestru.

Este ministrul de Interne în acest moment la Viena la negocieri. Urmează pe urmă să meargă în Slovacia la negocieri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu vrea întărirea granițelor: Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr. Ăsta este adevărul

”Să nu credeți că din cerințele pe care le are Austria care nu mi se par unele exagerate, fiindcă cu toții ne dorim întărirea frontierei și cu Bulgaria și cu Ungaria.

Nu ne păcălim unii pe alții și nu ne mințim. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul dacă vrem să ne asumăm acest lucruri.

Dacă vrem să mințim și să băgăm tot timpul sub preș totul, să credem că noi păcălim pe toată lumea..

Am eu o teorie că șmecheria asta a distrus România. Nu vom reuși pentru că nu ne crede nimeni”, a mai precizat prim-ministrul.

Guvernul vrea digitalizarea punctelor de frontieră: Nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la ghișeul trei

”Nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la ghișeul trei. Ne trebuie o digitalizare pe frontiere. Avem categoric un program de 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru frontiera cu Ucraina. Avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia care funcționează foarte bine

Trebuie să ne implicăm în momentul acesta .

Într-un punct de trecere de frontieră sunt patru sisteme de digitalizare. Unul îl are Politia, unul îl are vama, unul îl are nu știu cine.

Toate cele patru sisteme nu sunt integrate. Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare dacă nu se poate cu vorba bună, forțată”, a mai spus Ciolacu.

Aderarea la Schengen, condiționată de evoluțiile politice din Țările de Jos. Ciolacu: ”Împreună cu reprezentanța de la Bruxelles voi face un plan”

”Nu vă faceți probleme că deja s-au declanșat lucrurile. În martie vom intra cu adevărat. Ținem de negocierile care se vor termina cu Olanda.

Știți foarte bine că în Olanda pe 22 noiembrie au fost alegeri și urmează să se prezinte această nouă propunere noului Parlament în ceea ce privește Bulgaria, nu România.

Așteptăm acea decizie ca să vedem abordarea pe care o are România pe urmă mai departe.

În acest moment, așteptăm deciziei Parlamentul din Olanda. Împreună cu reprezentanța de la Bruxelles voi face un plan. O să stau de vorbă și cu președintele României, pentru că președintele reprezintă România la Consiliul European.

Să nu credeți că această flexibilizare a apărut din senin sau că a visat-o cineva. Au fost foarte multe negocieri duse de Ministerul de Interne, duse de mine personal și de doamna ministru de Externe și de președintele României”, a concluzionat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE