Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk deblochează contul conspiraționistului Alex Jones de pe rețeaua X. Decizia luată după un sondaj

Elon Musk a decis să restabilească accesul lui Alex Jones, cunoscut drept un adept al teoriilor conspirației, la contul său de pe rețeaua X (fosta Twitter). Miliardarul a luat această hotărâre, după ce rezultatele unui sondaj de opinie publicat pe platforma de socializare au fost favorabile proprietarului Infowars, cu toate că Jones a catalogat în repetate rânduri atacul armat de la școala Sandy Hook, în care au fost uciși 20 de copii și șase învățători, drept o farsă.

Decizia lui Musk generează incertitudini în rândul agențiilor de publicitate care au părăsit rețeaua X, de teamă că discursul instigator la ură apare alături de reclamele lor. Astfel, Jones se alătură persoanelor cu notorietate care au provocat dezbinare și care și-au recuperat contul, notează The Associated Press.

Elon Musk, directorul executiv al X, a publicat sâmbătă un sondaj prin care le cerea părerea utilizatorilor dacă Alex Jones ar trebui să aibă acces din nou la contul său. Rezultatul arată că 70% dintre persoane au venit în sprijinul conspiraționistului.

Duminică dimineață, Musk a scris: ”Oamenii s-au pronunțat și așa va fi”.

După doar câteva ore, mesajele publicate de Alex Jones puteau fi accesate pe rețeaua X, iar cel devenit cunoscut ca un adept al teoriilor conspirației a republicat o postare despre jocul său video.

În anul 2018, contul lui Alex Jones și al emisiunii sale ”Infowars” au fost interzise din cauza comportamentului abuziv.

Contul lui Alex Jones, monitorizat de un departament de verificare a informațiilor

Miliardarul Elon Musk s-a catalogat drept un apărător al libertății de exprimare și a afirmat că, prin decizia sa, vrea să protejeze acest drept.

Întrebat de un utilizator dacă ”interdicția permanentă a accesului la cont vine în contradicție cu libertatea de exprimare", Musk a răspuns: ”Mi-e greu să nu fiu de acord cu acest punct de vedere”.

De asemenea, directorul executiv al Tesla a precizat că, cel mai probabil, Community Notes - serviciul de verificare a informațiilor de pe rețeaua - "va răspunde rapid la orice postare AJ care necesită corecții”.

Aceasta este o schimbare importantă de abordare a lui Musk, în condițiile în care anterior spusese că nu îi va mai permite lui Jones să aibă acces la rețeaua X, în pofida apelurilor repetate în favoarea acestuia.

În 2022, Elon Musk a vorbit despre moartea primului său copil și a scris pe Twitter: "Nu am nicio milă pentru oricine care s-ar folosi de moartea copiilor pentru câștiguri, politică sau faimă".

Alex Jones a susținut că un atac armat, soldat cu zeci de victime, ar fi fost înscenat

Alex Jones a afirmat în repetate rânduri că atacul comis în anul 2012 la școala Sandy Hook din orașul american Newtown (Connecticut), în care 20 de copii și șase învățători au fost uciși, nu a avut loc niciodată și că a fost înscenat, cu scopul de a înăspri legislația privind armele din SUA.

Rudele victimelor l-au dat în judecată pe Alex Jones, iar conspiraționistul a fost obligat de instanță să plătească daune în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Mai mult, în octombrie 2022, un judecător a decis că Jones nu poate apela la falimentul personal pentru a evita plata datoriei de peste 1,1 milioane de dolari.

Restabilirea contului lui Jones vine în contextul în care mai multe branduri, precum Disney și IBM, nu și-au mai făcut reclamă pe X, după ce un raport al grupului de susținere liberală Media Matters a relevat că reclamele apăreau alături de conținut în favoarea nazismului și de postări naționaliste.

De asemenea, chiar Elon Musk a susținut o teorie a conspirației antisemite ca răspuns la o postare pe X. Ulterior, directorul executiv al Tesla și-a prezentat scuzele și a mers în Israel, unde a vizitat un kibbutz atacat de militanții Hamas și a purtat discuții cu lideri israelieni de rang înalt.

După ce a cumpărat Twitter anul trecut, Musk a anunțat că acordă "amnistie" conturilor suspendate. Au fost blocate conturile mai multor celebrități, precum fostul președinte Donald Trump, rapperul Ye (Kanye West), suspendat de două ori din cauza unor postări antisemite, și reprezentanta de extremă dreapta Marjorie Taylor Greene, care a fost blocată de pe platformă pentru că a încălcat politicile de dezinformare COVID-19.

Trump, care a fost interzis pentru că a încurajat insurecția de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, are propriul site de socializare, Truth Social, și a scris pe Twitter o singură dată de când i s-a permis să revină pe X.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE