Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tesla Cybertruck, camioneta electrică inspirată din seria James Bond, a fost lansată. Care este prețul de pornire și autonomia oferită

Compania americană Tesla a prezentat publicului camioneta electrică Cybertruck. Noua mașină va avea un preț de pornire de 60.990 de solari, cu peste 50% mai mult decât cel anunțat directorul executiv Elon Musk în anul 2019. În aceste condiții, analiștii estimează că noua mașină va atrage o clientelă selectă de oameni înstăriți, relatează agenția Reuters.

Pentru a realiza camioneta, fabricată din oțel inoxidabil strălucitor ș concepută pentru a dispune de suprafețe plate, designerii Tesla s-au inspirat parțial de la o mașină transformată în submarin în filmul lui James Bond ”The Spy Who Loved Me" (1977), a afirmat Elon Musk, directorul executiv al Tesla.

Noul material din care este realizată caroseria și stilul său neconvențional și futurist au implicat un nivel mai ridicat de complexitate, ceea ce a crescut și costurile de producție. Acest lucru amenință să îndepărteze cumpărătorii de camionete tradiționale care mizează pe utilitate, susțin experții.

Tesla Cybertruck are trei niveluri de echipare, cu prețuri cuprinse între 60.990 de dolari și 99.990 de dolari.

Elon Musk a afirmat că Tesla Cybertruck are ”mai multă utilitate decât un camion” și este mai rapidă decât o mașină sport”.

Directorul executiv Tesla a condus noul Cybertruck pe scenă, în aplauzele mulțimii, și a înmânat vehiculele pentru aproape 12 clienți cu ocazia unui eveniment organizat în orașul Austin din Texas.

”În sfârșit, viitorul va arăta ca viitorul”, a spus Musk despre designul camionului.

De altfel, miliardarul a prezentat un clip video în care un model Tesla Cybertruck, care tractat un Porsche 911, a învins un alt Porsche 911 alimentat cu benzină într-o cursă scurtă.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 2% după închiderea bursei, ajungând la 240.08 dolari, în condițiile în care au închis cu 1,6% în timpul ședinței de tranzacționare.

Tesla Cybertruck, preț pentru o clientelă selectă

În cadrul evenimentului de lansare, Elon Musk nu a precizat cât va costa noua mașină, însă Tesla a făcut publice prețurile pe site-ul companiei.

Cea mai performantă variantă, denumită ”Cyberbeast”, va fi disponibilă anul viitor, iar echiparea cu tracțiune integrală va avea un preț de pornire de aproape 80.000 de dolari. În schimb, versiunea cea mai accesibilă cu tracțiune spate va avea un preț de aproape 61.000 de dolari și va fi disponibilă din anul 2025.

"Acest lucru va atrage cu siguranță o clientelă mai înstrăită care își poate permite acest preț și care își dorește ceva unic și ciudat. Pur și simplu nu este un segment mare al populației care își poate permite așa ceva, mai ales unde sunt ratele dobânzilor”, a declarat Jessica Caldwell, șefa departamentului de informații al firmei de cercetare auto Edmunds, conform sursei citate.

În anul 2019, Elon Musk a anunțat că Tesla Cybertruck se va vinde cu 40.000 de dolari, motiv pentru care peste un milion de persoane și-au rezervat o mașină, cu o sumă de doar 100 de dolari.

Magnatul nu a oferit un preț actualizat până luni, în pofida creșterii costurilor materiilor prime pentru vehiculele electrice. Noile depozite sunt de 250 de dolari, a declarat Musk joi.

Ce concurență va avea Tesla Cybertruck pe piața camionetelor

Lansată cu doi ani întârziere, Tesla Cybertruck intră pe o piață disputată a camionetelor în care va concura cu modele precum Ford F150 Lightning, Rivian R1T și Hummer EV.

Rivian R1T are un preț de pornire de 73.000 de dolari, în timp ce F-150 Lightning începe de la aproximativ 50.000 de dolari. Pick-up-ul Hummer EV, mai mare și mai puternic, costă peste 96.000 de dolari.

Ce autonomie promite Tesla Cybertruck

În varianta cu cea mai puternică baterie, Tesla Cybertruck poate parcurge aproximativ 547 km și este prevăzută un pachet de baterii suplimentar care îi extinde autonomia la 756 de kilometri.

În 2019, Musk spusese că camionul va putea parcurge 500 de mile (aproape 805 kilometri) sau mai mult cu o singură încărcare.

Musk a declarat că Tesla ar urma să atingă o rată de producție de aproximativ 250.000 de Cybertruck-uri pe an în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE