Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conspiraționistul Alex Jones, obligat să plătească 49 de milioane de dolari pentru minciunile despre tragedia Sandy Hook

Un juriu din Texas l-a obligat vineri pe Alex Jones, adeptul teoriei conspirației, să plătească daune de 45,2 milioane de dolari părinților unui copil care a fost ucis în masacrul de la școala primară Sandy Hook, în 2012.

Această sumă se adaugă la cea de 4,1 milioane de dolari, pentru daune compensatorii, pe care trebuie să le plătească pentru suferința prin care i-a făcut să treacă.

Adeptul conspirației, Alex Jones a susținut ani de zile că cel mai sângeros atac armat în școală din țară a fost o farsă.

Jones plătește mai puțin cu 100 de milioane

Alex Jones va plăti mai puțin de 50 de milioane de dolari în total. Părinții lui Jesse Lewis, Neil Heslin și Scarlett Lewis, au cerut 150 de milioane de dolari, potrivit Euronews.

Jesse Lewis s-a numărat printre cei 20 de copii și șase educatori uciși de un tânăr cu o puşcă semiautomată, în atacul din 2012 din Newtown, Connecticut.

Tragedia a redeschis dezbaterea în Statele Unite despre măsurile de reglementare a vânzărilor armelor de foc.

Jones a susținut că masacrul a fost o înscenare

Procesul marchează prima dată când Jones este tras la răspundere financiară pentru că a spus minciuni despre masacru și a susținut că acesta a fost înscenat de guvern pentru a înăspri legislația privind armele de foc.

Mama băiatului a declarat că Jones, care nu a fost în sala de judecată pentru a auzi verdictul, a fost tras la răspundere.

Ea a spus că atunci când a urcat în boxa martorilor și l-a privit pe Jones în ochi, s-a gândit la fiul ei, care a fost creditat ca fiind cel care a salvat vieți strigând „fugiți” atunci când criminalul se oprea în dezlănțuirea sa.

„I-a ținut piept bătăușului Adam Lanza și a salvat viețile a nouă dintre colegii săi de clasă. Sper că i-am făcut dreptate acelui curaj incredibil atunci când am reușit să-l înfrunt pe Alex Jones, care este, de asemenea, un bătăuș. Sper că asta îi inspiră și pe alți oameni să facă același lucru”, a spus Lewis.

Părinții suferă de o traumă continuă

Jones, care a prezentat procesul drept un atac la adresa drepturilor sale la Primul Amendament, a recunoscut în timpul procesului că atacul a fost „100% real” și că a greșit că a mințit în legătură cu el.

Scuzele nu au fost suficiente. Părinții le-au spus juraților că au îndurat un deceniu de traume, provocate de uciderea fiului lor și de ceea ce a urmat: focuri de armă trase în casă, amenințări online și telefonice și hărțuire pe stradă de către străini. Ei au spus că amenințările și hărțuirea au fost toate alimentate de Jones și de teoria sa conspiraționistă răspândită către adepții săi.

Un psihiatru legist a declarat că părinții suferă de o „tulburare complexă de stres post-traumatic” provocată de o traumă continuă, similară cu cea pe care ar putea să o experimenteze un soldat în război sau un copil victimă a abuzurilor.

Companiile lui Jones ar putea avea de suferit

Pe tot parcursul procesului, Jones a fost în mod obișnuit bombastic, vorbind despre conspirații în boxa martorilor, în timpul unor conferințe de presă improvizate și în emisiunea sa.

Companiile și averea personală a lui Jones ar putea fi, de asemenea, ciopârțite de alte procese și de faliment. Un alt proces de defăimare intentat împotriva lui Jones de către o familie din Sandy Hook urmează să înceapă audierile premergătoare procesului în aceeași instanță din Austin pe 14 septembrie. El se confruntă cu încă un proces de defăimare în Connecticut.

Avocatul său principal, Andino Reynal, i-a spus judecătorului că va face apel și va cere instanțelor să reducă drastic mărimea verdictului.

Compania lui Jones, Free Speech Systems, care este compania mamă a Infowars, cu sediul în Austin, a cerut protecția legii falimentului în prima săptămână a procesului.

Jones, acuzat că își păzește averea prin companii fantomă

Avocații familiilor care l-au dat în judecată pe Jones susțin că acesta a încercat să ascundă dovezi ale adevăratei sale averi în diverse companii fantomă.

În timpul mărturiei sale, Jones a fost confruntat cu o notă a unuia dintre managerii săi de afaceri care descria veniturile brute ale unei singure zile de 800.000 de dolari din vânzarea de vitamine și alte produse prin intermediul site-ului său, care s-ar apropia de aproape 300 de milioane de dolari într-un an. Jones a numit-o o zi de vânzări record.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE