Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac armat la o școală din Texas: 19 copii și doi adulți au fost uciși. Biden: „Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobby-ul armelor?”

Cel puțin 19 copii și doi adulți au fost împușcați, într-o școală primară, din statul american Texas. Conform autorităților, citate de AP, suspectul, un tânăr în vârstă de 18 ani, a intrat din clasă în clasă și a început să tragă.

UPDATE ora 13:10. Președintele Ucrainei a transmis un mesaj de condoleanțe după atacul armat din Texas, relatează Agerpres.

„Vreau să le transmit condoleanţe tuturor celor apropiaţi şi familiilor copiilor care au fost ucişi în îngrozitorul atac de la o şcoală din Texas. Este groaznic să existe victime de trăgători pe timp de pace”, a transmis Zelenski, înaintea unei alocuţiuni la un mic dejun organizat de Ucraina la Davos.

Lideri din UE, între care Emmanuel Macron (președintele Franței), Pedro Sanchez (premierul Spaniei) și Olaf Sholz (cancelarul Germaniei), au tranmsis și ei mesaje de condoleanțe familiilor victimelor.

UPDATE ora 9:05. Autorul atacului armat a fost identificat drept Salvador Ramos, un tânăr de 18 ani. Potrivit senatorului american Roland Gutierrez, tânărul a dat indicii pe rețelele de socializare că urmează să comită un atac.

Politicianul a mai precizat că atacatorul și-a împușcat mortal bunica, înainte de a comite atacul armat.

UPDATE ora 8:00. Președintele SUA, Joe Biden, s-a adresat națiunii după atacul armat în urma căruia 21 de persoane au fost ucise.

„Ca națiune trebuie să ne întrebăm: Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobby-ul armelor? Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom face ceea ce știm că este nevoie să facem? De ce suntem dispuși să trăim cu acest măcel?”, a declarat președintele american.

Biden a amintit, în discursul său, de atacul de la Sandy Hook, din urmă cu 10 ani:

„Au trecut 3.448 de zile - 10 ani - de când când am stat în fața unei școli generale din Connecticut, unde un alt bărbat înarmat a ucis 26 de oameni, inclusiv 20 de elevi de clasa întâi, la școala generală Sandy Hook. De atunci, au fost raportate peste 900 de incidente armate în școli”, a mai spus președintele SUA.

Știre inițială:

Încă nu există o explicație pentru agresiune, notează oficialii, care l-au identificat rapid pe agresor: un tânăr de 18 ani, membru al unei comunități latino din orășelul Uvalde, aflat la 120 de kilometri de granița cu Mexic.

Conform forțelor de ordine, suspectul, care purta vestă de protecție, a intrat cu mașina în unul dintre zidurile școlii Robb Elementary. Înarmat cu două mitraliere, a pornit dintr-o sală de clasa în alta, trăgând în elevi, potrivit AP, care citează o declarație acordată CNN. Tânărul a fost doborât de un grănicer aflat în apropiere. "Armele au fost primul lucru pe care și l-a cumpărat odată ce a împlinit 18 ani", au anunțat oficialii, care au precizat că individul și-a împușcat și bunica înainte de a porni spre școala din Uvalde.

De asemenea, completează AP, există indicii în postările acestuia pe social media că ar fi plănuit atacul de unul singur.

Cel mai sângeros atac de la "Sandy Hook" încoace

Atacul din Uvalde, de la Robb Elementary, este cel mai sângeros atac armat de la episodul Sandy Hook, din Newton, Connecticut. Acum aproape zece ani, un individ înarmat a ucis 20 de copii și șase adulți după o agresiune similară.

"Ca națiune trebuie să ne întrebăm când Dumnezeu o să încetăm acest lobby pentru deținerea de armament? Când Dumnezeu o să facem ceea ce ar trebui făcut? De ce suntem atât de dispuși să tolerăm masacrele?" a fost reacția președintelui Joe Biden.

Potrivit AP, președintele Biden a aflat despre masacru la bordul Air Force One, în timpul călătoriei de întoarcere de după turneul asiatic din ultima săptămână.

Statul Texas, măcinat de atacuri similare, în ultimii cinci ani

Tragedia din Uvalde reprezintă unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria statului Texas, măcinat de nenorociri similare.

În 2018, un individ înarmat a ucis zece persoane la liceul Santa Fe, din Houston.

Cu un an înainte, un alt bărbat a deschis focul într-o biserică din Sutherland Springs, în timpul slujbei de duminică. 26 de oameni au murit, atunci.

Iar în 2019, alte 23 de persoane au fost doborâte într-un magazin Walmart, din El Paso. S-a întâmplat chiar cu câteva zile înainte de o convenție a Asociației Naționale a Deținătorilor de Arme, un ONG care militează masiv pentru păstrarea legislației care permite acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE