Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Diaconescu: ”În acest an nu există șanse ca România să acceadă la Schengen”

Cristian Diaconescu a declarat că nu există șanse ca România să acceadă la Spațiul Schengen în acest an. Într-un interviu acordat Euronews România, fostul ministru de Externe a evidențiat că, atâta timp cât nu există ”un semnal clar privind un compromis la nivelul UE”, în anul electoral 2024 sunt ”slabe șanse” ca țara noastră să se alăture la spațiul de liberă circulație, în condițiile în care ”Austria a legat cinic această temă de problema migrației”.

În direct la Euronews România, Cristian Diaconescu a afirmat că a fost luată în calcul varianta unei aderări etapizate a României și Bulgariei la Schengen, însă ”tabloul în acest moment este unul într-adevăr complicat și depinde de mai multe capitale”.

”A existat o variantă și anume ca Parlamentul olandez să dea mandat miniștrilor săi, Guvernului de la Haga, pentru o deschidere a aderării în ceea ce privește Bulgaria, implicit la pachet cu România, în condițiile în care Bulgaria, până la 15 decembrie, în zonele lor instituționale vor adopta două legi privind statul de drept, lupta împotriva corupției în Bulgaria, teme pe care ni le amintim din perioada MCV.

Astăzi continuă să fie politic un tip de argument din partea Olandei. Olanda, însă, are dificultăți. După se știe, Geert Wilders a câștigat cu partidul său alegerile și constituirea unui nou Guvern este în acest moment destul de complicată”, a afirmat fostul ministru de Externe, la Euronews România.

Cristian Diaconescu a amintit că ”Austria, în dialogul indirect, și-a afirmat o oarecare disponibilitate în ceea ce privește acceptarea României și a Bulgariei în acest an privind acordul Schengen, dar numai pentru spațiul aerian”.

”Din punctul meu de vedere, o astfel de variantă fără o dată certă în ceea ce privește integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen din perspectiva circulației terestre - pentru că acolo este problema economică semnificativă - ar fi fost doar un anumit tip de semnal politic.

Austria, știind că în Olanda situația s-a complicat politic, acum transmite mesaje prin care își reafirmă rezervele. (...)

Situația este extrem de complicată. După părerea mea, în acest an nu există șanse ca România să acceadă la Schengen. în anul 2024 vom avea alegeri în state europene, dar mai ales în instituții europene”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: ”Sunt slabe șanse ca în 2024 România să acceadă la Schengen”

”Schengen-ul, așa cum Austria a legat cinic această temă de problema migrației, va fi perceput dintr-o perspectivă destul de reticentă din punct de vedere politic.

Dacă nu există un semnal clar privind un compromis la nivelul UE, care, după aceea să se implementeze după anul 2023, sunt slabe șanse ca în 2024 România să acceadă la Schengen”, a mai spus fostul ministru de Externe.

”Austria a legat abil tema aderării la Schengen a României și Bulgariei de cea a migrației. Are un impact politic semnificativ”

”Austria a legat abil tema aderării la Schengen a României și Bulgariei de problema mult mai generică și mult mai complicată care are un impact politic semnificativ, mai ales când sunt organizate alegeri în statele membre - migrația. În mod evident, nimeni nu se uită în profunzime.

România și Bulgaria, odată ce ar fi membre Schengen, tocmai că s-ar alătura prin eforturile lor, mai ales la frontiera sud-estică a UE, unui proiect de combatere a migrației. Ar fi util din această perspectivă ca cele două state să fie membre ale acordului Schengen.

S-a generat un anumit tip de emoție negativă, foarte complicat de surmontat într-un an electoral”, a punctat Diaconescu.

De asemenea, fostul ministru de Externe a evidențiat că problema migrației este una ”cât se poate de complicată” în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

”Este foarte greu de anticipat cum instituțiile care sunt spre terminarea mandatului în UE vor da un anumit tip de semnal, cu reverberații în statele naționale, chiar dacă baza de la care se pleacă este una de oportunism politic din partea Austriei.

România nu trebuie să piardă nicio zi în a-și utiliza toate resursele necesare pentru a adera la acordul Schengen”, a concluzionat Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE