Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Geert Wilders, câștigătorul alegerilor din Țările de Jos, supranumit „Donald Trump din Olanda”

A fost numit Donald Trump olandez. A fost amenințat cu moartea de nenumărate ori de extremiștii islamici. A fost condamnat pentru insultarea marocanilor, iar Marea Britanie i-a interzis odată intrarea în țară. Acum, Geert Wilders a obținut o victorie masivă în alegerile olandeze și are șanse să devină viitorul premier al țării.

În prima sa reacție la rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare, Geert Wilders în vârstă de 60 de ani, a scris pe X (fostul Twitter) „35!”, referindu-se la numărul de locuri pe care le-ar fi câștigat partidul său, PVV (Partidul Libertății). Camera inferioară a parlamentului Țărilor de Jos are 150 de locuri.

Un „Donald Trump al Olandei”

Wilders a fost mult timp comparat cu Donald Trump, atât datorită înfățișării sale cât și a politicilor populiste. Spre deosebire de Trump însă, Wilders părea că va rămâne un parlamentar aflat în Opoziție. Singurul moment în care Wilders a fost aproape de putere a fost în 2010, atunci când a susținut prima coaliție formată de premierul Mark Rutte.

Dar Wilders nu s-a alăturat în mod oficial cabinetului, iar după doar 18 luni a contribuit la căderea guvernului, în contextul unei dispute privind măsurile de austeritate. De atunci principalele partide l-au evitat în mod constant. Acum însă pare că lucrurile s-au schimbat în favoarea politicianului populist.

Islamofobia lui Wilders

„PVV vrea să coopereze cu alte partide”, a declarat Wilders după anunțul privind rezultatele. Rămâne de văzut dacă va reuși să alcătuiască o coaliție stabilă cu foștii adversari politici. Pe lângă faptul că i-a îndepărtat pe politicienii mainstream, islamofobia sa l-a transformat pe Wilders într-o țintă pentru extremiștii islamici. La votul de miercuri, Wilders a apărut flancat de gărzi de corp.

În 2009, guvernul britanic nu i-a permis lui Wilders să viziteze țara, argumentând că acesta reprezintă o amenințare la adresa „armoniei comunității și, prin urmare, a securității publice”. Wilders fusese invitat în Marea Britanie pentru a-și prezenta filmul de scurt metraj, „Fitna”, în care critica Coranul, prezentându-l drept o „carte fascistă”, așa cum notează The Washington Post.

Filmul a declanșat proteste violente în întreaga lume musulmană în anul 2008 pentru că, între altele acesta stabilea legături între diverse versete coranice și imagini cu atacuri teroriste. De data aceasta, pentru a atrage alegătorii de rând, Wilders și-a atenuat retorica anti-islamică, concentrându-se mai mult pe abordarea unor probleme fierbinți, cum ar fi lipsa locuințelor și accesul la o bună asistență medicală.

Wilders este totodată un adept al ieșirii Țărilor de Jos din Uniunea Europeană. În campania electorală acesta avea slogane precum „fără școli islamice, corane și moschei”, lucru care contravine principiilor constituționale ale Țărilor de Jos în care este stipulată libertatea religioasă.

Wilders urmează să devină cel mai longeviv deputat din parlamentul Țărilor de Jos la sfârșitul acestui an, fiind membru din 1998.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE