Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Mark Rutte, în cărți pentru postul de secretar general al NATO. Ce aliați ar avea premierul olandez care ar fi ținut România departe de Schengen

Premierul olandez Mark Rutte este considerat unul dintre favoriți pentru accederea în funcția de secretar general al NATO, în condițiile în care a afirmat recent că este interesat de acest post. Nu va duce lipsă, însă, de obstacole, în condițiile în care Țările de Jos contribuie cu mai puțin de 2% din PIB la bugetul Alianței-Nord Atlantice. De asemenea, unele state membre NATO ar vrea ca o cheie să conducă organizația.

Deocamdată, statele membre NATO nu s-au pronunțat oficial cu privire la susținerea unei posibile candidaturi a lui Rutte. Trei oficiali europeni de rang înalt au afirmat că politicianul olandez ar putea beneficia de un sprijin larg, notează Politico.

Unul dintre oficialii citați de Politico anticipează că Mark Rutte va fi susținut de state din Flancul Estic al NATO, pentru care principala problemă este reprezentată de poziționarea candidatului față de Rusia și Ucraina.

Deși a afirmat că Țările de Jos nu sunt „în principiu” împotriva aderării României la Schengen, premierul Mark Rutte a dat de înțeles că țara noastră se va alătura spațiului de liberă circulația atunci ”când toate condiţiile sunt îndeplinite”.

”România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Țările de Jos nu sunt, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, în octombrie 2022, la Cincu, într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele Klaus Iohannis.

Rutte are nevoie de susținerea tuturor statelor membre NATO

"Rutte are avantajul de a fi un politician foarte experimentat dintr-o țară care a fost în mod tradițional o curea de transmisie între opiniile anglo-saxone și cele din Europa continentală. El ar putea fi văzut de statele membre (NATO) mai mari drept o soluție bună de compromis, a declarat Ben Schreer, director executiv al biroului din Berlin al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, conform Politico.

Cu toate acestea, obținerea postului de secretar general al NATO implică negocieri în spatele ușilor închise pentru a beneficia de susținerea tuturor celor 31 de state membre, ceea ce nu favorizează întotdeauna politicienii care și-au exprimat din timp interesul.

Cel mai longeviv premier olandez trebuie să convingă SUA

De asemenea, șeful NATO trebuie să primească acordul Statelor Unite, cel mai important membru al Alianței. Deocamdată, Rutte nu se bucură de notorietate în rândul congresmenilor, la Washington, notează sursa citată.

"Este posibil să-l fi întâlnit, dar nu-mi amintesc", a declarat senatorul republican Mitt Romney.

"Nu îl cunosc. Nu-mi spune nimic", a precizat un alt republican important, senatorul Lindsey Graham.

Nici politicienii democrați nu ar avea suficiente informații despre Rutte.

"Nu-l cunosc. I-am auzit numele vehiculat, dar în afară de asta nu am auzit nimic altceva", a spus senatoarea Jeanne Shaheen.

În schimb, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american, Ben Cardin, se numără printre cei care îl cunosc pe Rutte, spunând că are ”un mare respect pentru el”. Cu toate acestea, politicianul democrat a adăugat:

”Nu știu ce să spun. Nu am vorbit cu el recent. Tot ceea ce știu despre el sunt lucruri pozitive”, a precizat Cardin.

Ce relație are Mark Rutte cu fostul președinte Donald Trump

În afara deciziilor politice luate în cadrul NATO pe durata războiului Rusiei împotriva Ucrainei, un alt element ce ar putea fi luat în calcul este experiența lui Mark Rutte în gestionarea relației cu Donald Trump, în cazul în care fostul președinte ar reveni la putere prin câștigarea alegerilor pentru fotoliul de la Casa Albă în 2024.

"Rutte era deja în funcție atunci când Trump era la putere, așa că asta ajută", a declarat unul dintre oficialii citați de Politico.

În vârstă de 56 de ani, Mark Rutte conduce de 13 ani Guvernul Țărilor de Jos, a cincea cea mai mare economie a UE. De mai mult timp, există zvonuri potrivit cărora ar fi interesat de un post la NATO, în condițiile în care cariera sa pe plan național se va încheia după alegerile generale din 22 noiembrie.

De altfel, Rutte a vorbit deschis despre planurile sale într-un interviu acordat duminică postului de radio Den Haag FM, afirmând că postul de secretar general "ar fi interesant, deoarece ar oferi șansa de a contribui timp de câțiva ani pe scena internațională într-o perioadă de schimbări globale dramatice".

Premierul olandez în exercițiu a avut luni o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rutte a salutat statutul Olandei drept primul stat ce nu face parte din G7 și care a negociat angajamente bilaterale de securitate cu Kievul - o măsură convenită în timpul summitului liderilor NATO din iulie. În plus, Guvernul pe care-l conduce s-a poziționat drept unul dintre cei mai de încredere parteneri ai Ucrainei, amintește Politico.

În momentul în care Administrația Biden a părut inițial puțin dispusă în ceea ce privește insturirea militarilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, Olanda a decis, în iulie, alături de Danemarca, să înființeze un centru de pregătire în România și pentru a transfera ulterior aeronavele de luptă, la Kiev. A fost nevoie ca SUA să aștepte până în octombrie pentru a accepta, în cele din urmă, să sprijine inițiativa.

"Vă mulțumim și pentru decizia referitoare la aeronave. Ele ne vor ajuta să controlăm cerul", i-a spus Zelenskyy lui Rutte.

Cum s-a distanțat Mark Rutte de Moscova

Potrivit Politico, Mark Rutte s-a îndepărtat constant de Rusia, cu toate că în anul 2011 a fost alături de Dmitri Medvedev, la acea vreme președintele Federației Ruse , și de cancelarul german Angela Merkel, la prezentarea proiectului gazoductului Nord Stream (distrus între timp), care urma să trimită gazul rusesc în vestul UE.

Deși Olanda a continuat să cumpere gazul rusesc prin gazoduct până când Gazprom i-a tăiat accesul în mai 2022, Rutte a trecut treptat în tabăra celor sceptici față de Rusia. Decizia ar fi fost influențată ca urmare a doborârii în 2014 a zborului MH17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei de către separatiștii sprijiniți de Rusia, accident aviatic în urma căruia au fmust 198 de cetățeni olandezi.

"Din 2014 am devenit prea familiarizați cu modelul de obstrucție, neadevăruri și nedreptate din partea Rusiei și a președintelui său, Putin", a declarat Rutte la începutul acestui an, după ce doi foști agenți de informații ruși și un lider separatist ucrainean au fost condamnați pentru crimă de un tribunal olandez pentru implicarea lor în incidentul MH17.

"Nu a fost niciodată un șoim al Rusiei. Dar s-a transformat într-un susținător foarte hotărât al Ucrainei", a declarat Rem Korteweg, cercetător la Institutul Clingendael, un think tank olandez.

De asemenea, premierul olandez și-a consolidat relațiile transatlantice, colaborând cu administrația Biden pentru a implementa ceea ce este efectiv o interdicție de export împotriva Chinei în ceea ce privește echipamentele avansate de fabricare a semiconductorilor - chiar dacă decizia a ocolit procedurile de elaborare a politicilor UE și a înfuriat gigantul olandez de microcipuri ASML.

Ce alți politicieni ar putea obține postul de secretar general NATO

Încă de la înființarea organizației în 1949, Alianța Nord-Atlantică a fost condusă mereu de către bărbat. În cazul în care va obține susținerea necesară, Rutte ar deveni al patrulea olandez în funcția de secretar general al NATO.

"Există o șansă foarte mare, având în vedere sprijinul politic pentru acesta, ca acest post să revină unei femei europene. Ceea ce ar fi, de asemenea, foarte bine”, a afirmat Rutte în interviul radiofonic, potrivit sursei citate.

Deocamdată, celelalte candidate nu ar beneficia de susținere.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas este unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei, însă unii lideri occidentali și din SUA consideră că numirea unui lider dintr-o țară Baltică în fruntea NATO ar fi un gest prea provocator pentru Moscova.

Premierul danez Mette Frederiksen este un alt candidat despre care se zvonește, deși unele țări NATO sunt reticente la numirea unui al treilea secretar general nordic la rând, după Stoltenberg și colegul danez Anders Fogh Rasmussen.

Pe de altă parte, Franța a precizat că următorul lider ar trebui să fie din Uniunea Europeană, opunându-se unor politicieni precum vicepremierul canadian Chrystia Freeland, de origine ucraineană, precum și fostul secretar britanic al apărării Ben Wallace.

Printre posibilii candidați se numără și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu toate că ea candidează pentru un nou mandat în fruntea Executivului comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE