Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord pentru evacuarea de persoane din Fâșia Gaza, mediat de Qatar. Se poartă negocieri pentru eliberarea unui număr limitat de oameni

Oficialii din Qatar au mediat un acord între Egipt, Israel și Hamas, pentru a facilita plecarea cetățenilor străini, deținători de pașapoarte, și a unor persoane grav rănite din Fâșia Gaza, în condițiile în care războiul dintre Israel și gruparea Hamas se poartă deja de 26 de zile. Demersul este realizat sub coordonarea Statelor Unite, a declarat miercuri o sursă citată de agenția Reuters.

Acordul ar permite deplasarea deținătorilor de pașapoarte străine și a unor persoane grav rănite prin punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza, cu toate că s-a stabilit deocamdată cât timp va rămâne deschis acest punct pentru evacuare, a adăugat sursa.

Potrivite sursei citate, acest acord nu are legătură cu alte subiecte în curs de negociere, precum eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea Hamas sau o posibilă încetare a focului din rațiuni umanitare, în condițiile în care sute de mii de palestinieni duc lipsă de apă, alimente, combustibil și medicamente.

Armata israeliană efectuează bombardamente în Fâșia Gaza, drept represalii ca urmare a unui atac de amploare lansat de gruparea Hamas, începând cu data de 7 octombrie.

Organizația Hamas care controlează Fâșia Gaza le-a transmis mediatorilor că va elibera în curând o parte din cei aproximativ 200 de prizonieri străini capturați în timpul atacului asupra Israelului, a declarat marți Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al brațului armat al grupării, Brigăzile al-Qassam

El nu a dat alte detalii privind numărul de prizonieri sau naționalitatea acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE