Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Clădiri din Paris și suburbii, marcate cu Steaua lui David. Îngrijorările cresc în capitala Franței

Pe fondul războiului dintre Israel și gruparea Hamas, pe fațadele a peste 60 de clădiri din Paris și suburbii au fost marcate cu graffiti Steaua lui David și alte inscripții. Clădirile vandalizate fac parte din arondismentul 14, iar polițiștii au descoperit aceste însemne luni seara.

Însemne similare au apărut și în suburbiile Parisului, precum Vanves, Fontenay-aux-Roses și Aubervilliers.

"De la râu la mare, Palestina va învinge", este unul dintre mesajele scrise pe pereții din Saint-Ouen.

Primarul din această localitate susține că vandalii trebuie pedepsiți "cu cea mai mare severitate".

Ce semnifică inscripțiile de pe clădirile din Paris

Uniunea Studenților Evrei din Franța susține că inscripțiile fac referire la faptul că evreii au fost forțați de regimul nazist să poarte acele stele.

"Acest aspect amintește de procesele din anii 1930 și din cel de-al Doilea Război Mondial, care au dus la exterminarea a milioane de evrei. Oamenii care au făcut asta au vrut în mod clar să provoace teroare", a spus Samuel Lejoyeux, președintele Uniunii Studenților Evrei din Franța.

Primarul din Aubervilliers, Karine Franclet, a condamnat aceste acte de vandalism ca fiind "în totală contradicție cu valorile fundamentale pe care le deținem, inclusiv toleranța, egalitatea și respectul reciproc, în special în contextul actual".

Premierul Elisabeth Borne susține că este vorba despre niște "acte rușinoase", iar primarul din Saint-Ouen-sur-Seine a cerut ca autorii acestor graffiti "antisemite și rasiste" să fie urmăriți penal.

Procurorii din Paris au deschis o investigație privind vandalizarea proprietăților și rasism, pentru că aceste comportamente sunt considerate amenințări pentru evrei, potrivit publicației France24.

Vicepremierul Emmanuel Gregoire susține că "antisemitismul continuă să ucidă. Nu vom renunța niciodată la luptă".

În aceste condiții, localnicii au ajuns să se teamă pentru siguranța lor.

De la debutul războiului din Israel, au fost înregistrate în Franța peste 850 de manifestări antisemite, conform ministrului de Interne Gerald Darmanin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE