Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Israelului susține ideea lui Macron, a unei coaliții de luptă împotriva Hamas

Președintele israelian Isaac Herzog sprijină planul lui Macron pentru o coaliție de luptă împotriva Hamas. El spune că sugestia președintelui francez "a fost inovatoare, originală și are sens. Această amenințare trebuie eradicată printr-un efort major al comunității internaționale, așa cum a fost făcut față de ISIS", conform Politico.

În timpul vizitei lui Macron în Israel, de săptămâna trecută, președintele francez a sugerat că misiunea coaliției internaționale care luptă cu gruparea teroristă Stat Islamic ar trebui extinsă să lupte și împotriva Hamas.

Isaac Herzog susține ideea unei coaliții de luptă cu Hamas

Biroul lui Macron a adoptat însă o atitudine mai prudentă în urma comentariilor președintelui, subliniind însă că Franța este pregătită "să lucreze la idei de acțiune împotriva Hamas, cu partenerii noștri și cu Israelul".

"Există o coaliție care luptă împotriva ISIS. Acum trebuie să analizăm dacă poate fi replicată și pentru lupta împotriva Hamas. Are foarte mult sens. Este un test pentru toți prietenii pentru a arăta că sunt dispuși să lucreze la asta", a spus Herzog.

Războiul a început pe 7 octombrie, când gruparea Hamas a atacat Israelul, în mod surprinzător. După ce a izolat Fâșia Gaza, armata israeliană și-a tot amânat intervenția terestră, însă în cele din urmă a început-o metodic. Israelul și-a crescut treptat numărul de trupe în Fâșia Gaza, ca parte a ceea ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a numit "a doua etapă a războiului".

"Noi operăm în Gaza, nu este un secret că operăm pentru a le distruge infrastructura militară. De asemenea, punem o prioritate maximă readucerii ostaticilor. Lucrăm în paralel. Asta pot comenta chiar acum, iar soldații noștri fac ceea ce trebuie să facă pentru a ne proteja cetățenii", a spus Herzog.

El a avertizat, de asemenea, că protestele antisemite vor deveni violente, după evenimentele din Rusia, când o mare mulțime de oameni din Daghestan a luat cu asalt principalul aeroport din regiune pentru a protesta împotriva sosirii unui avion din Israel.

Acest aspect a fost considerat "șocant și extrem de îngrijorător, ceva care ar trebui să pună în alertă toate guvernele. E pur antisemit și, desigur, instigator", a spus Herzog. În urma incidentului din Daghestan, 20 de persoane au fost rănite și 60 au fost arestate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE