Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum răspund companiile la războiul Israel-Hamas? Expert: ”Nu cred că există o soluție clară pentru a sfătui corporațiile”

La 7 octombrie, gruparea armată palestiniană Hamas a lansat un atac asupra Israelului din Fâșia Gaza. Hamas a ucis aproximativ 1.400 de israelieni și a susținut că acțiunile sale au fost o ripostă la opresiunea adânc înrădăcinată a Israelului asupra Palestinei. După aflarea veștii atacului, o serie de companii au publicat declarații de condamnare, relatează Euronews.com.

Companiile care și-au ales poziția în război

Walt Disney Company a donat 2 milioane de dolari organizațiilor umanitare din regiune și și-a exprimat indignarea față de "atacurile teroriste oribile".

Directorul general al Amazon, Andy Jassy, a declarat pe X că violențele împotriva civililor au fost "șocante și dureroase de privit", iar directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a scris pe LinkedIn că a fost "sfâșiat de atrocități".

În timp ce pentru mulți, aceste expresii de condoleanțe au fost un răspuns natural, unii susținători palestinieni nu au fost atât de siguri.

Aceștia s-au plâns că, în timp ce companiile își exprimau compasiunea față de victimele Hamas, se constata o ștergere a suferinței palestiniene din poveste - o suferință care a trecut relativ neobservată în comparație cu atrocitățile din 7 octombrie.

Când Israelul a început loviturile de represalii asupra Gaza, lanțul de fast-food McDonald's a anunțat că oferă mii de mese gratuite personalului Forțelor de Apărare Israeliene (FDI).

În timp ce Israelul afirmă că trupele sale fac o muncă esențială pentru a "dezmembra" Hamas în Gaza, grupurile pro-palestiniene au afirmat că, prin oferirea de mese gratuite, McDonald's este complice la sprijinirea epurării etnice a palestinienilor.

În ceea ce privește Starbucks, compania a stârnit  intrat în luptă atunci când sindicatul angajaților lor a distribuit un mesaj pe X, în care scria: "Solidaritate cu Palestina!"

În urma postării, a existat o reacție rapidă din partea mai multor grupuri evreiești, dar când Starbucks a decis apoi să dea în judecată sindicatul, compania a declanșat un val de furie pro-palestiniană.

Implicarea corporațiilor în evenimentele de la nivel mondial

În zilele dinaintea social media, companiile nu erau atât de predispuse să se implice în astfel de evenimente. "Responsabilitatea socială a întreprinderilor" este un termen care există încă din anii 1950, dar ideea avea mai mult de-a face cu filantropia și cu faptul de a da înapoi comunității, decât cu declarații privind probleme culturale mai largi.

Anterior, multe întreprinderi credeau că nu este necesar (sau o idee foarte bună) să își exprime opiniile cu privire la chestiuni sociale, fie că este vorba despre avort, rasă sau drepturile LGBTQ+.

Cu toate acestea, pe măsură ce rețelele de socializare au luat avânt în anii '50, au adus cu ele o schimbare culturală uriașă.

Întrucât acum este mai ușor să dezbatem și să împărtășim opinii, corporațiile sunt supuse unei presiuni mai mari pentru a se ridica și a se exprima cu privire la nedreptățile percepute, chiar și la cele care nu le implică în mod direct. Atunci când opinia publică este mai divizată, activismul corporatist poate deveni puțin mai complicat.

An-Sofie Claeys, profesor asistent de comunicare corporatistă la Universitatea Ghent din Belgia, își învață studenții cum să gestioneze relațiile publice ale companiilor în situații de criză.

Vorbind despre războiul dintre Israel și Hamas, ea a declarat pentru Euronews: "Nu cred că există o soluție clară pentru a sfătui companiile. Un lucru de care acestea ar trebui să țină cont este să fie consecvente".

"Dacă nu v-ați mai pronunțat niciodată pe teme sociale și dacă firma dvs. este o companie B2B, [...] atunci cred că probabil veți păstra tăcerea", a spus Claeys. "Dar dacă produceți bunuri pentru consumatori, dacă sunteți un brand care a luat poziție înainte în probleme sociale [...] atunci poate părea destul de ipocrit să nu luați poziție acum".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE