Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Seamănă cu Hiroshima". Ambasadorul palestinian la București a explicat de ce a atacat Hamas Israelul: "Gaza e o cușcă imensă"

Războiul din Israel a început pe 7 octombrie, după atacurile surprinzătoare ale grupării Hamas. Conflictul este unul extrem de complicat, cu multe implicații, dar și explicații dificile. Una dintre aceste explicații a oferit-o ambasadorul palestinian la București, Issam Masalha.

Prezent la Euronews, în studioul emisiunii Vocile care contează, acesta a dat detalii și susține că palestinienii s-au apărat în fața unei atitudini ostile prezentă de generații întregi.

Ambasador palestinian la București: "Gaza este o cușcă imensă"

Ambasadorul palestinian la București, Issam Masalha: "Adevărul este că acum, în Palestina, nu este altceva decât o exterminare, un genocid. Vedem sub ochii noștri cum mulți oameni sunt uciși, cum nu au nicio posibilitate de a trăi, nu au curent, apă, gaz. Ceea ce se întâmplă acum în Gaza nu s-a întâmplat nici în Primul Război Mondial, nici în Al Doilea. Eu consider că în Gaza e o crimă de nedescris.

Această poză din spatele meu este din cartierul Rimah, este cartierul soției mele, ea a copilărit și s-a născut acolo, a și învățat acolo și acum se uită la casa ei și o vede distrusă. Este fiica celui mai important ginecolog din Gaza. Nu a putut să se vindece de boala pe care o are. Înainte de emisiune, am primit un telefon și mi-au fost transmise imagini foarte crude, triste, de acolo.

În primul rând, nu am zis eu că este război, ci este declarat război de către Israel, pentru că ei au declarat primii că este război. Nu am ales eu acest cuvânt. Ei au adunat acești soldați, acești rezerviști. Dacă vedeți imaginea din spatele meu, seamănă cu Hiroshima. Israel a declarat război prima dată împotriva Palestinei, împotriva poporului palestinian".

Ambasadorul vorbește despre dublă măsură atunci când este vorba despre israeliani și palestinieni. El susține că, de fapt, armata Israelului ar fi comis atrocități.

Ambasadorul palestinian la București, Issam Masalha: "800 de copii până în 15 ani, uciși din prima zi. Ce vină aveau ei? Făceau parte dintr-o organizație? Sau acei părinți, acele femei? Peste 800 de copii și 12.000 de case distruse. Astea erau toate ale Hamasului? Toată lumea se uită și să-și facă o imagine clară care sunt scopurile civile și care sunt locurile armate.

În toată Gaza tu tai apa, curentul, gazele și apoi spui că asta este o formă de apărare? Când s-a întâmplat cu Rusia care a atacat Ucraina, atunci domnul Blinken a spus că este un genocid, o crimă la adresa umanității. Iar acum este un război ce ține doar de un mic teritoriu? Asta este situația datorită tăcerii popoarelor, că nu au dat, de-a lungul istoriei, nicio șansă poporului palestinian.

Eu am 65 de ani, m-am născut sub ocupația israeliană. Tatăl meu a stat 50 de ani sub ocupație israeliană. Cine are peste 70 de ani a trăit toată viața sub ocupație. Există ocupație de cinci stele și ocupație de două stele? Există ocupație care să fie acceptată? Tu, ca român, să ai 70 de ani și copiii tăi și părinții tăi și bunicii tăi să fie sub ocupație, cine să accepte ocupația? Oare noi să nu avem dreptul la un cuvânt?

Și a atras atenția domnul președinte, chiar și în fața Națiunilor Unite: aveți grijă de noi, garantați-ne viața. Voi vorbiți de două țări mari, dar nu acceptați decât o singură țară. Cum poți să tragi la răspundere pe cineva? Ce speranță să aibă acei copii? Ei nu pot să călătorească, nu pot să iasă din Gaza, să trăiască, să învețe, nu au aeroport, școală, condiții. Este o cușcă imensă, o închisoare imensă în Gaza. Este o situație asupra căreia societatea, în ziua de azi , trebuie să aibă un singur standard, nu două."

De ce Hamas a atacat Israelul

Ambasadorul palestinian a fost întrebat de ce Hamas a atacat, totuși, Israelul. El a făcut legătura cu Rusia și cu Vladimir Putin.

Ambasadorul palestinian la București, Issam Masalha: "În primul rând, nu putem să spunem că este un război, pentru că noi vorbim despre o superputere din zonă, cu o securitate extraordinară, cu o tehnologie deosebit de avansată. Ei sunt o superputere în zonă. Și atunci de ce au adus toate acestea? Toate astea mie îmi arată că Israel este o putere în zonă și poate să facă ce își dorește în zonă.

Ceea ce s-a întâmplat cu Israel pe 7 octombrie a schimbat foarte mult gândirea acestora, pentru că, dacă au atacat civilii, înseamnă că e ceva în neregulă cu ei. Cu toate că ei dețin cea mai mare armată, avem state care sunt de partea noastră. Eu vreau să întreb orice străin, din orice parte a lumii, de ce aceste tancuri și arme în fața a 15.000 de oameni? Eu nu știu de ce.

Ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie este din cauza politicii israeliene, care nu face dreptate și nu oferă dreptate poporului palestinian. Noi trebuie să ne uităm la motivele care au dus la asta. Ce s-a întâmplat pe 7 octombrie este din cauza ocupației. Oamenii trebuie să condamne ocupația.

Eu vreau să îmi spui tu ce înseamnă terorismul, ce înseamnă ocupația și a apoi spune-mi cine e terorist și cine nu. Oare ocupația țărilor, omorârea celor nevinovați, a tăia curentul, gazul, nu e terorism? Palestinianul ridică capul și spune adevărul. Noi suntem un popor ce ne dorim minimum de drepturi, minimum de viață. Trebuie ca Israelul să se gândească cu înțelepciune.

Poți să înconjori un stat întreg și să-l ții acolo? Dacă vorbești, ești terorist. De ce noi avem această formă de analiză duplicitară? Tot Vestul a refuzat să se uite să vadă adevărul. Când s-a vorbit despre acest tribunal și despre Putin, s-a spus că este un criminal de război. Și atunci de ce nu vorbim și despre Israel că este criminal de război?

Ce s-a întâmplat pe 7 octombrie este ca un rezultat al modului în care ei s-au comportat cu noi, ne-au desconsiderat. Și ce s-a întâmplat mai devreme, de câte ori au atacat moscheea Al-Aqsa, au fost bătuți în moschee oameni, copii, un sat a fost atacat sub ochii israelienilor și s-a dat foc tuturor. Asta nu e o problemă care a început pe 7 octombrie. Noi condamnăm astfel de evenimente, dar Israel de ce nu a fost condamnat când a spus că trebuie să dăm foc acelor sate?

Știți când a dat Israel foc bisericii? Știți când au scuipat creștinii? Și acolo erau și români. Și când au fost omorâte acele femei? Oare au existat aceste condamnări? Eu vă invit pe toți să vedeți documentarul de la Tantura, să vedeți acele grupări teroriste israeliene care au omorât un sat întreg. Și ei au recunoscut: am omorât copii, am violat femei și am demolat casele. Ei au făcut asta, au recunoscut și au făcut un documentar. Și apoi duc o viață ca și cum ar fi victorioși.

Trebuie să fie dreptate, nu? Hai să revenim la pactul de la Oslo, să existe două țări. L-au omorât pe Yasser Arafat. Cine l-a omorât? Acei teroriști israelieni și aceste forme de politici vor duce către război. Uitați-vă câte manifestații au fost în SUA, în Franța. Trebuie să spunem că este vorba de ocupație. Trebuie să facem dreptate. Eu cer doar 22% din Palestina veche.

Noi avem diferite păreri legate de Hamas. Însă nu spunem că sunt teroriști. E dreptul fiecărui palestinian să facă parte din rezistență. Noi nu acceptăm să fie omorâți civilii, copiii, femeile, să fie luați ostatici. Iar Israelul face asta. Hamas este doar o mică organizație și nu face parte din statul palestinian, ea este doar un partid politic, care are o latură armată. Ceea ce face ea este rezistență. De unde începe Israelul și de unde începe Palestina, unde e granița? Benjamin Netanyahu a vorbit în fața Națiunilor Unite și a arătat harta Palestinei și a spus că acesta este Israelul."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE