Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de antisemitism în lume. De la simboluri antisemite în Paris la mesaje de amenințare în campusurile din SUA

Sentimentele antisemite par să fie tot mai prezente în lume, în urma războiului Israel-Hamas. Comunitățile evreiești spun că activitățile cele mai virulente se regăsesc în social media, dar se tem că acțiunile împotriva evreilor vor fi mai frecvente și în viața de zi cu zi. 

Mesajele antisemite sunt tot mai dese în Franța. Peste 60 de stele ale lui David au fost desenate pe clădiri din Paris. Era un mesaj folosit pentru a marca magazinele și locuințele evreiești în perioada nazistă. De altfel, în Franța s-au înregistrat mai mult de 800 de acte antisemite, de la debutul războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie. 

Ministrul francez de interne a precizat că va da publicității numele tuturor site-urilor care publică mesaje de ură la adresa evreilor și laudă actele teroriste. 

Gérald Darmanin, ministrul francez de interne: ”Acest lucru este, evident, absolut inacceptabil. Prin urmare, acordăm acestor platforme câteva ore în plus pentru a răspunde la solicitările poliției de a elimina conținutul și de a identifica autorii.”

Măsuri de protecție a evreilor în urma valului de antisemitism

În Statele Unite, guvernatorul statului New York a anunțat măsuri de protecție a studenților din campusurile universitare, ca urmare a creșterii numărului de acte antisemite. 

Kathy Hochul, guvernator al statului New York:Permiteți-mi să reafirm cu cele mai ferme cuvinte: fiecare locuitor din New York are dreptul să se simtă în siguranță și să fie în siguranță atunci când își duce viața de zi cu zi. Și nu trebuie să acceptăm nimic altceva.”

În Spania, Federația Comunităților Evreiești și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de mesaje care stigmatizează poporul evreu. Potrivit membrilor federației, acest gen de comunicare se regăsește tot mai des în social media. 

Isaac Benzaquén, președinte al Federației spaniole a comunităților evreiești: ”Suntem îngrijorați? Foarte mult. Ceea ce s-a întâmplat în primele 8-9 zile ale conflictului nu s-a mai întâmplat în țara noastră de ani de zile.”

De ambele părți, războiul dintre Israel și militanții Hamas este cel mai sângeros dintre cele cinci războaie care au avut loc în Gaza. Conflictul a declanșat proteste în întreaga lume și o creștere a numărului incidentelor cauzate de ură, care au fost condamnate de majoritatea guvernelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE