Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Rutte ar fi interesat de funcția de secretar general al NATO. Când se încheie mandatul lui Jens Stoltenberg

Actualul premier olandez Mark Rutte a anunțat sâmbătă c-ar fi interesat de funcția de secretar general al NATO. Deși ia în calcul să fie succesorul lui Jens Stoltenberg, crede că are șanse mici să conducă Alianța Nord-Atlantică.

”Un asemenea post ar fi interesant întrucât oferă şansa de a contribui câţiva ani pe scena internaţională într-o perioadă de schimbări globale dramatice", a afirmat Mark Rutte într-un interviu acordat postului de radio Den Haag FM, conform Agerpres.

Rutte a dat de înțeles că sunt șanse mari ca postul de secretar general al NATO să fie încredințat unei femei.

”Însă sunt şanse mari, dat fiind sprijinul politic pentru asta, ca acest post să fie oferit unei femei europene, ceea ce la fel este foarte bine", a afirmat premierul olandez,

În luna iulie, Mark Rutte și-a anunțat în mod surprinzător retragerea din politica internă, odată cu demisia Executivului său.

De altfel, premierul olandez a evidențiat că nu se consideră un favorit pentru postul de secretar general al NATO şi că nu va începe o campanie personală, pentru a obține această funcție.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, prelungit de patru ori

Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul în octombrie 2024, după ce acesta i-a fost deja prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Unele Guverne ale statelor membre NATO consideră că ar fi sosit momentul ca Alianţa Nord-Atlantică să aibă prima oară o femeie în postul de secretar general, însă deocamdată nu a apărut niciun nume care să asigure consensul necesar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE