Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan își anulează o vizită în Israel pe fondul conflictului din Fâșia Gaza. ”Hamas nu este o organizație teroristă”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că gruparea palestiniană Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare care luptă să protejeze poporul palestinian și teritoriile acestuia. De asemenea, liderul de la Ankara și-a anulat o vizită în Israel, din cauza conflictului dintre Armata israeliană și gruparea Hamas, relatează agenția Reuters.

Într-un discurs susținut în fața parlamentarilor partidului AK, Erdogan a cerut încetarea imediată a focului dintre forțele israeliene și cele palestiniene. Totodată, președintele turc a susținut că statele musulmane trebuie să se coalizeze pentru a asigura pacea în regiunea Orientului Mijlociu.

"Hamas nu este o organizație teroristă, este un grup de eliberare, «mujahedini» care duc o luptă pentru a-și proteja pământurile și poporul”, a afirmat Erdogan, care a folosit un termen în arabă pentru a-i descrie pe cei care luptă pentru credința lor.

De asemenea, Erdogan a criticat statele occidentale care și-au exprimat sprijinul pentru represaliile Israelului față de Hamas, precizând că ”lacrimile occidentale vărsate pentru Israel sunt o manifestare a fraudei”.

Mulți dintre aliații NATO ai Turciei consideră Hamas ca fiind o grupare teroristă. Afirmațiile lui Erdogan au fost criticat în termeni duri de vicepremierul italian Matteo Salvini, care a declarat că acestea sunt ”grave și dezgustătoare și nu au ajutat la dezescaladarea situației”.

”Voi propune colegului meu (ministrul de Externe, Antonio) Tajani să transmită pe cale oficială un protest și să-l convoace pe ambasadorul turc”, a afirmat Salvini, potrivit sursei citate.

Turcia a condamnat uciderea civililor în urma atacurilor lansate de gruparea Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, însă a cerut autorităților israeliene să reacționeze într-o manieră moderată.

De asemenea, Ankara a criticat dur bombardarea de către Israel a Fâșiei Gaza, un teritoriu controlat de gruparea Hamas, și s-a oferit să medieze conflictul, precum și să trimită ajutoare umanitare în zonă.

Erdogan a acuzat Israelul că profită de bunele intenții ale Turciei. Anterior, Turcia a depus eforturi pentru a reconsolida relațiile de lungă durată cu Israelul, iar președintele Erdogan a declarat că a anulat o călătorie planificată în Israel din cauza evenimentelor din Gaza.

Turcia, care găzduiește membri ai Hamas pe teritoriul său, este favorabilă unei soluții cu două state în cazul conflictului israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE