Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În București au apărut afișe cu ostaticii luați de Hamas. Organizatorul campaniei: „Scopul nostru este să atragem atenția asupra acestui subiect”

Chipurile israelienilor ținuți ostatici de Hamas pot fi văzute și pe străzile din București. Este vorba despre copii, femei sau bătrâni, care au fost răpiți în urmă cu mai bine de două săptămâni de gruparea islamistă.

Campania a fost inițiată de doi artiști din Tel Aviv, care trăiesc la New York și care au vrut să atragă atenția întregii lumi asupra dramei prin care trece poporul israelian. Chipurile ostaticilor apar pe afișe sau bannere și în New York, Lisabona, Buenos Aires sau Paris.

Centrul Capitalei s-a umplut de afișe și bannere cu chipurile cetățenilor israelieni răpiți de Hamas. Nu ai cum să treci indiferent pe lângă fotografiile cu fețele cândva zâmbitoare ale unor oameni la fel ca tine. Te oprești, le citești numele, vârsta și le afli apoi povestea cutremurătoare: au fost luați de pe stradă sau din casele lor de membrii grupării islamiste.

Un bebeluș de doar câteva luni, o fetiță de patru ani, o adolescentă de 17 sau un bărbat de 64 de ani. În total, peste 200 de persoane răpite și un mesaj scris cu alb pe fundal roșu, din partea inițiatorilor proiectului: „Ajută-ne să-i aducem înapoi în viață”.

Româna este una dintre cele 22 de limbi în care a fost tradus mesajul original din engleză. De pe site-ul inițiativei, oricine poate să descarce afișele în limbi precum franceză, germană, sârbă sau bulgară, ca o trimitere la faptul că printre ostaticii luați de Hamas sunt oameni de mai multe naționalități.

În mai multe orașe din Europa au apărut afișe cu fotografii ale oamenilor despre care autoritățile israeliene spun că au fost luați ostatici de gruparea Hamas și duși în Fâșia Gaza. Astfel de afișe au apărut și în București, iar trecătorii spun că nu sunt deranjați de prezența acestora, ba chiar se gândesc mai mult la conflictul din Orientul Mijlociu. În același timp, însă, vedem că unele dintre afișe au fost smulse de pe stâlpi.

„Nu mă deranjează, cred că ne ajută să conștientizăm realitatea din Orientul Mijlociu. Asta ar fi singura observație pe care o am”, a spus o persoană.

„Sper ca măcar că autoritățile israeliene și aliații lor să rezolve pe cale diplomatică situația. Să nu se ajungă la un conflict mai mare în zona respectivă”.

„Încearcă și ei să sensibilizeze opinia publică, dar acum toată lumea se ocupă numai despre palestinieni”.

Afișe similare au apărut și în Praga, Londra, Firenze, Copenhaga, Amsterdam sau Berlin.

Euronews a stat de vorbă cu cei care au inițiat această mișcare.

Anna Tambini, voluntar Kidnapped From Israel: „E foarte interesant ce se întâmplă, e o poveste despre comunitatea evreilor din toată lumea, care comunică pentru a face o schimbare. Scopul nostru este să atragem atenția asupra acestui subiect, aparent nu se acordă suficient de multă atenție în legătură cu situația din Israel. Sperăm ca în cele din urmă să-i lase pe ostatici să plece de acolo”.

Anna Tambini, voluntar Kidnapped From Israel: „Pe afișe avem doar fotografiile oamenilor, alături de cuvântul RĂPIȚI. Nu e niciun fel de propagandă politică. Nici măcar steagul Israelului nu apare pe afișe, pentru că mișcarea nu are nicio legătura cu politica”.

În urmă cu o săptămână, gruparea Hamas a cerut eliberarea a 6000 de prizonieri palestinieni, în schimbul celor aproximativ 200 de ostatici aflați în Fâșia Gaza. Crucea Roșie atrage atenția asupra faptului că toți oamenii din zona de conflict riscă să rămână în curând fără provizii și medicamente. Până acum au fost eliberați patru ostatici de către Hamas, iar negocierile continuă pentru restul civililor ținuți pe linia frontului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE