Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria. ”Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a solicitat Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea republicii.

”NATO sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul ţării dumneavoastră", a afirmat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă comună susţinută alături de premierul moldovean Dorin Recean, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău.

Șeful Executivului Republicii Moldova se află în capitala Belgiei, pentru a participa la o reuniune a Consiliului General al NATO.

"NATO şi Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani şi, în aceste timpuri foarte complicate, aprofundăm şi mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova, inclusiv prin şantaj energetic şi dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea şi de a submina democraţia d-stră", a precizat şeful NATO, citat de publicația Deschide.md.

Stoltenberg a amintit că Republica Moldova a răspuns în mod hotărât și a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, luând măsuri pentru a-și consolida reziliența și securitatea.

”Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forţele armate şi să creştem rezilienţa naţională. Vom face eforturi şi mai mari în acest sens, alături de prietenii noştri, pentru a dezvolta rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacităţile noastre de apărare", a declarat premierul moldovean Dorin Recean.

Regiunea separatistă Transnistria, sursă de tensiuni

Teritoriu cuprins între Ucraina și Republica Moldova, regiunea separatistă Transnistria aparține juridic Republicii Moldov, însă este controlată politic de Moscova.

În Transnistria se află o forță militară rusă de cel puțin 1.600 de militari, precum și mai multe depozite de armament și muniție deținute de Federația Rusă.

Republica Moldova vrea extinderea cooperării cu NATO în domeniul militar

Şeful Guvernului de la Chișinău a precizat că Republica Moldova vrea să-și extindă cooperarea cu NATO pentru modernizarea forţelor armate, consolidarea rezilienţei şi schimbului de experienţă în domeniul comunicării strategice.

Potrivit sursei citate, Dorin Recean a mulțumit membrilor Consiliului NATO pentru măsurile prin care este sprijinită Republica Moldova și pentru pachetul de asistență, aprobat în februarie, pentru consolidarea capacității de apărare a țării.

De asemenea, premierul Recean a amintit că Republica Moldova va contribui în continuare la consolidarea securităţii şi stabilităţii europene şi internaţionale, prin participarea la misiuni de menţinere a păcii.

Pe agenda discuţiilor au figurat probleme legate ameninţările la adresa securităţii Republicii Moldova, precum dezinformarea şi atacurile hibride, şantajul energetic rusesc şi încercările de destabilizare a societăţii pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană.

Premierul Dorin Recean se află la Bruxelles, unde va avea un dialog cu aliaţii în cadrul Consiliului Nord-Atlantic prezidat de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, notează Deschide.md.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE