Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de des te gândești la Imperiul Roman? Cum a devenit o lecție din istorie un trend pe TikTok

Cât de des te gândești la Imperiul Roman? Este cea mai populară întrebare din ultima perioadă pe platforma TikTok. Femeile abordează bărbații și îi întreabă dacă se gândesc în mod regulat la Imperiul Roman. Răspunsurile au creat confuzie – marea majoritatea recunosc că au acest gând des, chiar și de mai multe ori pe zi.

Originile trendului nu sunt cunoscute, dar curiozitatea pe care a ridicat-o în rândul utilizatorilor i-au adus o popularitate ridicată. Din ce în ce mai multe persoane au vrut să vadă ce vor răspunde apropiații la această întrebare și au postat reacțiile online. La momentul redactării acestui articolul hashtagul #romanempire are peste două milioane de vizualizări.

De ce se gândesc bărbații atât de des la Imperiul Roman?

În videoclipurile postate pe platformă, motivele care îi fac pe bărbați să se gândească atât de des la acest subiect variază ­- mulți au spus că se gândesc la ce a lăsat în urmă Imperiul Roman, precum drumurile și limbile, alții se gândesc la arhitectură sau pur și simplu asociază luptele cu scenele din Troia.

Am vorbit cu un specialist care ne-a explicat că istoria romană este asociată cu masculinitatea în imaginația populară, cu dorința de cucerire și de glorie.

”E exact genul de întrebare la care nu te-ai aștepta ca cineva să răspundă și să o ia în serios, darămite să afli că oamenii respectivi chiar se gândesc la o asemenea temă. Răspunsurile de obicei care uimesc vin de la bărbați, nu de la femei. Femeile sunt cele care se miră de ce se gândesc bărbații la Imperiul Roman, dar și acolo putem explica asta. Uite un pic în tot ce înseamnă cultură populară și referințe la Imperiul Roman, de la gladiator, niște referințe la modele de masculinitate a căror dispariții e deplâns astăzi de mulți oameni. 

Există un fel de nostalgie pentru niște lucruri care au existat atunci și nu mai există acum și le vedem în succesul unor filme, precum ”Gladiator” și tot felul de referințe, precum pâine și circ și alte chestii care s-au menținut de pe vremea Imperiului până până acum. Plus că Imperiul Roman în general e un fel de fantezie din asta masculină, adică putem să găsim și un fel de explicație psihanalitică acolo pentru niște dorințe care par să fi luat ființă sub acea manifestare a Imperiului Roman, dorință de cucerire, de glorie,” a explicat Alex Dincovici, sociolog.

Mit sau realitate?

Trendurile apar pe bandă rulantă și dispar la fel de rapid, în special pe TikTok. Orice poate deveni un trend, iar rețeta perfectă pentru a deveni viral nu a fost încă descoperită. Ne pot influența aceste tendințe din online viața sau sunt doar provocări pe internet de care uităm a doua zi?

Alex Dincovici, sociolog: ”Pe Tiktok în general, ca pe orice fel de platformă de social media, oamenii încearcă să ajungă la o rețetă cumva de cum se fac conținutul, să creeze conținut care să se răspândească, să fie viral. Nu există rețeta respectivă, deci de cele mai multe ori nu nimeresc. Dar, atunci când nimerești și funcționează, toată lumea vrea să fie acolo în trend, dar la un moment dat apare altceva și oamenii se plictisesc de asta. Adică nu cred că pot exista niște referințe care să își pun amprenta asupra modului în care gândim sau ne raportăm la lucruri.”

Am vrut să testăm mitul și am adresat colegilor din redacție aceeași întrebare. Răspunsurile au fost diverse: am descoperit atât persoane pe care le-am luat prin surprindere, spunând că nu se gândesc aproape deloc la Imperiul Roman, cât și colegi care au afirmat că le trece prin minte aproape zilnic. De la filme și documentare, conversații cu prietenii, mâncare sau chiar jocuri de strategie, motivațiile din spatele acestor gânduri au fost variate.

@euronews.romania Cât de des te gândești la Imperiul Roman? Este cea mai populară întrebare din ultima perioadă pe platforma TikTok. Femeile abordează bărbații și îi întreabă dacă se gândesc în mod regulat la Imperiul Roman. Răspunsurile au creat confuzie – marea majoritatea recunosc că au acest gând des, chiar și de mai multe ori pe zi. Articolul este disponibil pe euronews.ro. #imperiulroman #romanempire #romanempiretrend #romanempirecompilation #fy #fyp #euronewsromania #euronews #stiriromania #stirilecareconteaza #stiri #stiriletiktok #news ♬ sunet original - Euronews România

Femeile s-au întrebat reciproc care ar putea fi ”Imperiul Roman” feminin – adică la ce gândesc femeile în mod regulat în istorie despre care bărbații nu sunt conștienți. Răspunsurile au variat, dar includ scene din filme și seriale, melodii, dar și momente din televiziune și din cărți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE