Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Utilizatorii de pe TikTok au cauzat o penurie globală de Ozempic, medicament pentru diabet, deoarece îl folosesc ca „truc minune” pentru a pierde în greutate, potrivit Euronews.

Produs de compania daneză Novo Nordisk, Ozempic este un medicament injectabil care reglează nivelul zahărului din sânge și al insulinei. Este prescris, de obicei, adulților care suferă de diabet de tip 2, cel mai frecvent tip de diabet.

Medicamentul imită hormonul care reglează apetitul

Dar ingredientul activ al medicamentului, semaglutida, imită și un hormon numit peptidă asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), care vizează zonele din creier care reglează apetitul și alimentația. Deoarece îi face pe utilizatori să se simtă sătui mai repede, îi poate determina să piardă în greutate.

Ca urmare, Ozempic a fost promovat pe internet ca fiind un medicament miraculos pentru dietă. Pe TikTok, #Ozempic are deja peste 360 de milioane de vizualizări și continuă să fie afișat.

Chiar și noul șef al Twitter, miliardarul Elon Musk, a creditat Ozempic - alături de un medicament similar, Wegovy - ca fiind unul dintre motivele pentru care a pierdut 13 kg.

Pe Facebook, grupurile dedicate utilizării Ozempic pentru pierderea în greutate au zeci de mii de membrii.

Creșterea bruscă a cererii la nivel mondial a provocat deja o penurie de Ozempic în Australia, care se așteaptă să dureze până la sfârșitul lunii martie 2023.

Autoritățile australiene au cerut profesioniștilor din domeniul sănătății să nu mai inițieze noi prescripții de Ozempic și să contacteze pacienții diabetici afectați de această situație pentru a-i reorienta către tratamente alternative.

Într-o declarație trimisă prin e-mail, Novo Nordisk a declarat că ia în serios problema penuriei și că a investit 1,6 miliarde de dolari, numai în 2022, pentru a-și extinde capacitatea de producție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE