Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, despre refuzul Austriei în cazul Schengen: E puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat puțin

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că va continua demersurile diplomatice pentru a convinge Austria să renunțe la veto-ul privind aderarea României la Spațiul Schengen, însă a recunoscut că ”este puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat puțin”. De asemenea, șeful statului a evidențiat că ”Spațiul Schengen nu mai funcționează”, iar ”cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”.

Înaintea participării la reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a precizat că atacarea Austriei la Curtea Europeană de Justiție, cu toate că argumentele pentru care oficialii de la Viena le expun privind refuzul intrării noastre în Spațiul Schengen sunt ”cel puțin străvezii”.

”Asta cu forțările nu ține în relațiile din interiorul UE. Sigur, este puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat puțin, tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali.

Continui pe linia diplomatică începută împreună cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria de fiecare dată spune că nu are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci, argumentele sunt cel puțin străvezii”, a declarat Klaus Iohannis, la Consiliul European.

Klaus Iohannis: ”Spațiul Schengen nu mai funcționează”

Președintele României a dat asigurări că va continua demersurile pentru a convinge toți liderii europeni că țara noastră îndeplinește criteriile pentru a intra în spațiul Schengen.

”În aceste condiții, noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că noi îndeplinim toate criteriile Schengen, dar, pe de o parte, trebuie să o spun, pentru că cineva trebuie să o spună: realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există Spațiu Schengen, pentru că din cauza migrației care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele, chiar în zona noastră, în estul Uniunii au apărut succesiv mai multe închideri de granițe”, a mai precizat Iohannis.

Iohannis: ”România ar deveni un punct forte al spațiului Schengen”

”Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare care trebuie să ne o punem și discuția pe Schengen este mai veche.

Faptul că Schengen are probleme se știe demult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere.

Am avut această discuție cu liderii europeni de ani de zile și le-am spus la toți: România ar deveni un punct forte al spațiului Schengen. Prin aderarea României, spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic.

Și cu România înăuntru putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm spațiul Schengen să-l facem viabil din nou și să dăm libertate de circulație cetățenilor europeni. Însă mai e mult de negociat până ajungem acolo”, a concluzionat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE