Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj Avangarde: Cei mai mulți dintre români vor ca Austria să fie atacată la CJUE pentru refuzul în dosarul Schengen

Peste 50% dintre români vor ca premierul Marcel Ciolacu să demareze procedurile prin care România să atace Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta țara noastră în Spațiul Schengen, potrivit unui sondaj Avangarde. De asemenea, 28% dintre persoanele chestionate consideră că statul român ar trebui să boicoteze companiile austriece care își desfășoară activitatea în România.

Potrivit studiului, 54% dintre repondenți sunt de acord ca premierul Marcel Ciolacu să inițieze procedurile prin care România să se îndrepte împotriva Austriei la CJUE, în condițiile în care s-a opus aderării țării noastre în Spațiul Schengen. În 26% dintre persoane nu sunt de acord cu un astfel de demers.

Întrebați care ar trebui să fie răspunsul României în cazul Austriei, 28% dintre persoane vor boicotarea de către stat a tuturor companiilor austrice care își desfășoară activitatea în România.

27% susțin varianta ca România să atace Austria la CJUE, în vreme ce 13% ar vrea ca România să folosească dreptul de VETO și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta țara noastră în Spațiul Schengen.

Ce scoruri ar obține partidele dacă duminica viitoare ar fi alegeri europarlamentare

Potrivit studiului Avangarde, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri europarlamentare, PSD ar obține 31%, PNL 21%, iar AUR 19%. De asemenea, USR ar primi 13% din voturi, SOS Şoşoacă şi UDMR câte 5%, PMP 3%, în timp ce ProRomânia şi Forţa Dreptei sunt creditate cu câte 1%.

Același studiu relevă că 57% dintre români ar fi de acord ca România să realizeze o reforma administrativ- teritorială din anul 2025, cu toate că acest lucru ar putea duce la dispariția unor localități. De asemenea, sondajul arată că peste 55% dintre români sunt de părere că taxarea preferenţială a sectoarelor construcţii şi IT nu ar trebui să fie menţinută.

Sondajul Avangarde a fost realizat la comanda PSD în perioada 20-28 septembrie 2023, pe un eşantion de 994 subiecţi. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3%.

Un alt sondaj realizat de INSCOP arată că peste 57% dintre români vor participa la alegerile prezidențiale în cazul în care scrutinul ar fi organizat duminica viitoare. Mircea Geoană este favorit la alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent. Asta arată datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda news.ro. Actualul secretar general adjunct al NATO are aproape un sfert din intenţiile de vot. Este urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă și Cătălin Drulă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE