Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nici Bulgaria nu renunță la Schengen. Premierul merge la Viena să discute despre aderare cu cancelarul Karl Nehammer

Bulgaria, ținută la ușa spațiului Schengen, la fel ca România, își înmulțește demersurile diplomatice pentru a convinge țările care se opun. Premierul de la Sofia tocmai a anunțat că merge la Viena pe 4 octombrie pentru a discuta despre Schengen.

Premierul Nikolai Denkov încearcă încă o dată să îi convingă pe liderii occidentali reticenți că Bulgaria își face datoria de a apăra frontierele externe ale Uniunii Europene. Problema, spune oficialul de la Sofia, nu o reprezintă lipsa de acțiune, ci numărul foarte mare de migranți ilegali care forțează granițele.

Nikolai Denkov, premierul Bulgariei: „Dacă Austria vrea să fie protejate granițele externe ale UE, nu există niciun motiv să insiste ca patrule bulgare să stea la granița dintre Bulgaria și Grecia, acest lucru nu ajută la nimic. Dacă acestea se află la granița cu Turcia și Serbia, asta ar contribui la securitate”.

În drumul spre spațiul Schengen, Bulgaria și România sunt împiedicate de Austria și Regatul Țărilor de Jos. În cazul Sofiei cel mai puternic opozant este Amsterdamul. dar destule obiecții vin și dinspre Viena. Premierul bulgar se așteaptă la o judecată rațională a problemei, dar nu exclude și alte căi de acțiune, la nivel european.

Nikolai Denkov, premierul Bulgariei: „Eforturile noastre comune sunt concentrate pe un singur punct. Acest punct trebuie să fie acceptarea Bulgariei, în decembrie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, discuția trebuie să meargă la un alt nivel, pentru a se vedea ce vrea UE să realizeze din punct de vedere politic”

Guvernul Bulgariei, susținut de o majoritate pro-europeană în parlament, a anunțat că nu va adopta o atitudine agresivă în chestiunea aderării la Schengen și că mizează pe diplomație. Iar acum, în discuția cu cancelarul Karl Nehammer, premierul Denkov va încerca să demonstreze din nou cât de mult ar avea de câștigat Uniunea Europeană din intrarea Bulgariei și României în spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE