Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu transmite OMV că nu modifică legea offshore cât timp Austria se opune intrării României în Schengen

Legea offshore nu se va modifica și nici nu poate fi vorba despre acest subiect, câtă vreme Austria se opune aderării României la Schengen. Este mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu după întâlnirea cu directorul general al companiei austriece OMV. Șeful Executivului i-a comunicat oficialului OMV că România nu va renunța să atace Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru votul repetat împotriva aderării la Spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul întrevederii în cadrul întâlnirii cu reprezentanții OMV Petrom că România va continua să sprijine proiectul Neptun Deep, aşa cum va continua să-şi susţină argumentele privind aderarea la spaţiul Schengen, inclusiv în instanţele europene.

Prim-ministrul şi-a manifestat speranţa că ”atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat” aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susţinând că ”o asemenea situaţie ar fi de nedorit” pentru ambele părţi.

”Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep şi să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, aşa cum România va continua să-şi susţină argumentele privind aderarea la spaţiul Schengen inclusiv în instanţele europene, dacă Austria nu îşi schimbă poziţia”, a precizat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ciolacu a evidențiat că România susţine ”cu toată determinarea” proiectul strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce ţării noastre ”independenţa” energetică.

"Este cel mai important proiect energetic, o investiţie de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situaţia de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze - cât tot consumul României pe aproape 10 ani", a afirmat Ciolacu.

OMV a acționat România la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru că statul român poate plafona prețurile gazelor livrate populației pe care compania le extrage din Marea Neagră.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, la rândul ei, România va da în judecată Austria și va cere despăgubiri dacă Viena își menține opoziția față de aderarea la Spațiul Schengen. Anunțul este unul politic, întrucât un astfel de demers poate dura în jur de doi ani.

În acest moment, România face eforturi diplomatice ca subiectul aderării la Spațiul Schengen să fie repus pe ordinea de zi a Consiliului JAI din octombrie sau de la începutul lunii decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE