Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu, după ce Austria continuă să se opună intrării României în Schengen: "Să iasă ei, să-şi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice"

Austria continuă să se opună aderării României și Bulgariei la Schengen, motiv pentru care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ar urma ca țara noastră să meargă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Cancelarul Austriei, Carl Nehammer, a insistat că "nu este momentul" ca atât românii, cât și bulgarii să fie primiți în Schengen, ceea cea declanșat o altă reacție dură a lui Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: "Austria să-și facă ziduri kilometrice, cu sârmă ghimpată și electrice"

"Acum eu cred că se impune a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție. M-ați întrebat ce fac eu ca Guvern. În decembrie avem a doua ședință, amândouă sunt sub președinția Spaniei și țin legătura cu premierul spaniol pentru includerea pe ordinea de zi, există toată deschiderea acestuia și toată susținerea ca România să adere la spațiul Schengen. Există și un vot împotriva Bulgariei exercitate de către Olanda, așteptăm și o decizie a Olandei să vedem dacă putem merge în continuare la pachet sau nu.

Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen, voi ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai mult, eu doresc ca, în acest demers, să am partener Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeana, care ne susțin. Deci lucrurile nu sunt așa comode pentru domnul ministru Nehammer.

Eu n-am să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că n-am nimic cu România dar că spațiul Schengen este depășit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? E o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. Dacă e așa de distrus Schengen, eu n-am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să își facă ziduri kilometrice, cu sârmă ghimpată și electrice. Dacă Austria dorește această abordare cu garduri, să și le plătească, să iasă din Schengen și noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme", a spus Marcel Ciolacu.

Austria susține că "nu e momentul" ca România și Bulgaria să intre în Schengen

Șeful Executivului susține că daunele produse României pentru că nu este în spațiul Schengen se ridică la cel puțint 2% din PIB, adică în jur de 6 miliarde de euro.

Karl Nehammer spune că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, având în vedere că extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează.

România așteaptă să vadă dacă poziția Austriei va fi aceeași la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie. Un nou Consiliu JAI are loc între 8-9 decembrie 2023.

"Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit", a fost justificarea lui Karl Nehammer, potrivit Kleine Zeitung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE