Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nehammer a folosit o imagine cu ruble pentru campania sa electorală. Ce mai semnifică astăzi „neutralitatea” Austriei

Cancelarul austriac Karl Nehammer, unul dintre cei mai vocali adversari ai aderării României la spațiul Schengen, stârnește noi controverse. Acesta a folosit pentru campania sa electorală intitulată „Crede în Austria” imagini stock cu ruble rusești. Ulterior, Nehammer și-a schimbat imaginea pe contul său de X (fostul Twitter). În noua imagine apare moneda euro. Fotografia avea scopul de a ilustra politicile anti-inflație ale guvernului condus de Nehammer.

Nu este pentru prima dată când cancelarul austriac se află în centrul atenției pentru legăturile cu Moscova. La începutul acestui an Austria a fost criticată de delegații a douăzeci de state după ce a acordat vize pentru mai mulți parlamentari ruși, permițându-le să participe la reuniunea de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Neutralitatea” Austriei

Deși Austria a criticat invazia Ucrainei de către forțele militare rusești, conducătorii de la Viena au menținut legături diplomatice cu Moscova, chiar în fața sancțiunilor masive ale Occidentului.

Austria a devenit neutră în timpul Războiului Rece, la insistențele Uniunii Sovietice. Țara nu face parte din NATO și după căderea comunismului în Europa și destrămarea Uniunii Sovietice a început să întrețină relații foarte calde cu Moscova. Nu de puține ori Austria a fost văzută ca un adevărat cal troian al Rusiei în Europa, un stat care ajută la promovarea intereselor Rusiei pe continent. După ce Putin a anexat în mod ilegal Crimeea în anul 2014, Austria a fost primul stat occidental care l-a primit în vizită. Partidul austriac de extremă dreapta, FPÖ (Partidul Libertății din Austria) a criticat frecvent sancțiunile impuse Rusiei de către UE și a prezentat țara ca pe un bastion al conservatorismului cultural.

Relația de prietenie dintre Austria și Rusia a cunoscut apogeul în timpul cancelarului Sebastian Kurz. Acesta s-a aflat în fruntea unei coaliții compuse din ÖVP și FPÖ, între anii 2017 și 2019. Karin Kneissl, la vremea respectivă ministru de Externe al Austriei, l-a invitat pe Vladimir Putin la propria ei nuntă. În anul 2018, Sebastian Kurz și Vladimir Putin s-au întâlnit de patru ori.

Guvernul lui Sebastian Kurz a căzut în 2019, după ce vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul FPÖ la vremea respectivă, a apărut într-o filmare compromițătoare în care părea că acceptă o mită din partea unei nepoate a unui oligarh rus. Sebastian Kurz a revenit la putere în 2020, dar în fruntea unei coaliții din care făceau parte și Verzii. Relațiile politice cu Rusia au început să se răcească.

Cu toate acestea, relațiile economice rămâneau solide. Majoritatea statelor europene și-au redus drastic dependența de gazul rusesc după invazia Ucrainei. Nu și Austria. La începutul acestui an, Austria și-a crescut importurile de gaze naturale din Rusia cu 80% revenind practic la nivelurile de import de dinaintea invaziei. Rusia este totodată al doilea investitor străin din Austria, după Germania, cu investiții care totalizau 21,4 miliarde de euro în 2020. Raiffeisenbank International, a doua cea mai mare bancă din Austria, a realizat 35% din profiturile sale în 2021 în Rusia, unde are 9.300 de angajați, potrivit publicației The Economist. Trebuie spus în același timp că Austria a impus un embargo asupra petrolului rusesc și face eforturi pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze.

Legăturile culturale sunt, de asemenea, strânse. Rușii joacă roluri cheie în instituțiile culturale austriece. Ekaterina Degot este directorul Steirischer Herbst, un festival de artă contemporană. Anna Netrebko, cântăreață de operă, a primit cetățenia austriacă în 2006. În 2022 încă susținea concerte la Opera de Stat din Viena, în timp ce alte instituții, precum Muzeul Metropolitan din New York, a anulat spectacolele artistei.

Trebuie spus în același timp că Austria a impus un embargo asupra petrolului rusesc și face eforturi pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze. Cu toate că actualul conflict din Ucraina a dus la răcirea relațiilor dintre Austria și Rusia, Viena rămâne unul dintre potențialii parteneri de dialog ai Moscovei din Europa. În acest context, neutralitatea Austriei rămâne un concept ambivalent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE