Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vals diplomatic pe axa Viena-Kiev-Moscova. Ce speră să obțină cancelarul Austriei în urma întâlnirilor cu președintele rus, Vladimir Putin

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a fost, în aprilie, primul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după ce Rusia a invadat Ucraina. Șeful guvernului de la Viena anunță că este gata să aibă o nouă întrevedere cu președintele rus, în încercarea de a pune capăt războiului. Contextul contactelor dintre cei doi este important: Nehammer este, practic, în campanie electorală înaintea alegerilor din landul Austria Inferioară, programate pe 29 ianuarie, are alegeri legislative în 2024 și vrea să fie perceput mai degrabă ca un mediator decât ca un partener de dialog al liderului de la Kremlin.

Este și motivul pentru care, înaintea întâlnirii de pe 11 aprilie cu Vladimir Putin, cancelarul austriac a mers mai întâi în Ucraina. Și nu oriunde în Ucraina, ci la Bucea, unde după retragerea rușilor au fost găsite sute de cadavre ale unor civili ucraineni, în gropi comune. A mers și la Kiev, pentru întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski și cu cei mai importanți oficiali ucraineni, inclusiv cu ministrul Apărării.

De ce a făcut-o? Răspunsul l-a dat chiar Karl Nehammer, într-un interviu acordat NBC după întrevederea cu Putin, care a durat 75 de minute. „Am vazut crimele de război de acolo, de la Bucea. Preoții ortodocși ne-au spus că soldații ruși i-au împușcat pe civili. După vizita în Ucraina, am mers la Moscova pentru a-l confrunta pe președintele Putin în legătură cu ceea ce am văzut. Să știți că nu a fost o conversație ca între prieteni, ci una sinceră și dură, i-am spus ce am văzut. Am văzut crime de război, am vazut pierderi uriașe suferite de armata rusă și i-am spus că e nevoie de coridoare umanitare pentru orașe ca Mariupol și Harkov”, declara Karl Nehammer, în emisiunea „Meet the Press” de la NBC.

„L-ați acuzat (pe Vladimir Putin, n.r.) de faptul că soldații săi au comis crime de război. Care a fost reacția lui?”, a întrebat moderatorul emisiunii.

„Mi-a spus că va colabora cu investigatorii internaționali, pe de o parte, și, pe de altă parte, mi-a spus că nu are încredere în lumea occdientală, așa că aceasta va fi problema, pe viitor”, a punctat Karl Nehammer, iar pesimismul său a fost remarcat și de moderatorul NBC.

„Putin are propria logică de război”

Cancelarul Austriei a mai declarat, la NBC, că este de părere că președintele rus, Vladimir Putin, este blocat „în propria logică de război”. „Cred că acum se află în propria logică de război. El crede că războiul este necesar pentru garanții de securitate pentru Federația Rusă. El nu are încredere în comunitatea internațională. El îi învinovățește pe ucraineni pentru ceea ce numește genocidurile din regiunea Donbas”, a povestit Karl Nehammer, adăugând că Putin era convins, în primăvară, că va câștiga războiul.

La sfârșitul discuțiilor noastre, mi-a spus în germană că este mai bine ca războiul să se termine mai devreme decât mai târziu. Deci cred că știe exact ce se întâmplă acum. Și trebuie să-l confruntăm. Cu alte cuvinte, trebuie să ne uităm în ochii lui și trebuie să-l confruntăm cu asta, cu ceea ce vedem în Ucraina”, mai spunea Nehammer, în interviul din primăvară.

Nehammer, gata de o nouă întâlnire cu liderul de la Kremlin

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, săptămâna aceasa, că este gata să continue dialogul cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, dacă acest lucru va contribui la încheierea războiului din Ucraina.

„Suntem o țară neutră, avem un statut special în Uniunea Europeană și, din acest motiv, a fost important pentru mine să încerc să joc un rol de mediator în cadrul discuțiilor. Totuși, avem o poziție clară în ceea ce privește coridoarele umanitare, o încetare a focului și o anchetă obiectivă a crimelor de război”, a spus cancelarul, semnalând clar că nu vrea să fie perceput ca un apropiat al Rusiei.

Austria este una dintre cele șase țări din Uniunea Europeană care nu sunt și membre NATO. Celelalte cinci sunt Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

„Suntem neutri din punct de vedere militar, dar avem o poziție clară față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Trebuie să înceteze”, a subliniat Karl Nehammer, înaintea întâlnirii cu Putin din aprilie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE