Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin afirmă că sunt posibile mai multe schimburi de prizonieri între SUA și Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că mai multe schimburi de prizonieri între SUA și Rusia sunt posibile dacă Moscova și Washingtonul vor găsi un compromis.

Putin: „Totul este posibil”

Putin a vorbit la o zi după ce traficantul de arme rus Viktor Bout a fost schimbat cu vedeta WNBA și dubla olimpică Brittney Griner.

Întrebat după un summit în Kârgâzstan, Putin a declarat presei că „totul este posibil” în ceea ce privește viitoarele schimburi de prizonieri. De asemenea, el a precizat că „au fost găsite compromisuri” care au deschis calea pentru schimbul de joi al lui Griner cu Bout.

„Nu refuzăm să continuăm această muncă în viitor”, a declarat liderul rus, potrivit Euronews.

Americanul care a rămas în spatele gratiilor rusești

În ciuda negocierilor pentru eliberarea lui Griner, cea mai mediatizată americancă încarcerată în străinătate, SUA nu au reușit să obțină libertatea unui alt cetățean al său, Paul Whelan. Whelan, un director de securitate corporativă, este încarcerat în Rusia din decembrie 2018, sub acuzații de spionaj despre care familia sa și Washingtonul au spus că sunt nefondate.

Oficialii americani au declarat că nu văd o cale de a obține eliberarea lui Whelan, spunând că Rusia a tratat cazul său în mod diferit din cauza acuzațiilor de „spionaj fals”. Canalele de comunicare cu Moscova rămân deschise pentru negocieri privind eliberarea lui Whelan, au mai precizat oficialii.

Amenințările de război nuclear îngreunează negocierile

Discuțiile despre negocieri cu SUA s-au înrăutățit după mesajul tulburător al lui Putin despre războiul nuclear, în care a spus că orice țară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare va fi ștearsă de pe fața pământului.

„După ce sistemul (n. red. nostru) de avertizare a atacurilor cu rachete primește un semnal, sute de rachete sunt în aer de partea noastră", a descris Putin.

Rachetele nu pot fi oprite

„Este imposibil să le oprim. Dar este totuși un răspuns. Căderea rachetelor inamice pe teritoriul Federației Ruse este inevitabilă. Ele vor cădea în continuare. Dar inamicul va fi anihilat. Pentru că este imposibil să interceptezi sute de rachete. Iar acest lucru, desigur, este un factor de descurajare serios", spune Putin.

În timp ce se adresa presei, Putin a acuzat, de asemenea, ceea ce el numește „elitele occidentale” că au creat în mod deliberat haos și că au agravat tensiunile globale din motive ideologice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE