Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Baschetbalista Brittney Griner, condamnată la închisoare în Rusia, pentru posesie de droguri

Publicat de: Mirabela Vasile

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare de un tribunal de lângă Moscova, pentru posesie de droguri.

Ea va trebui să achite și o amendă de un milion de ruble. Imediat după sentință, președintele SUA, Joe Biden, a cerut eliberarea imediată a sportivei despre care consideră că este deținută pe nedrept. Avocații jucătoarei au anunțat că vor face recurs.

„După ce a verificat toate materialele cazului și după ce a evaluat toate probele, instanța a ajuns la concluzia că acuzația de contrabandă cu droguri la adresa suspectei Brittney Griner a fost dovedită.”, a declarat judecătoarea Anna Sotnikova.

Americanca este acuzată de deținere de droguri și contrabandă pentru că ar fi introdus deliberat în Rusia în luna februarie, când a venit să joace la o echipă locală, niște fiole pentru țigări electronice în care se găsea ulei de canabis. Chiar și baschetbalista a pledat vinovată în fața tribunalului rus. Însă, deși a recunoscut că avea cartușele în bagaj, a subliniat că nu a vrut să încalce legea.

Brittney Griner a pledat vinovată

„Pledez vinovată la acuzațiile care mi se aduc. Înțeleg tot ce se spune la adresa mea, acuzațiile care mi se aduc. Și de aceea pledez vinovată. Dar nu am avut intenția de a încălca nicio lege rusească. Vreau să-mi cer scuze colegilor de echipă, clubului meu, fanilor și orașului Yekat (Ekaterinburg n.r.) pentru greșeala pe care am făcut-o și rușinea pe care le-am provocat-o.", a spus Brittney Griner, baschetbalistă.

Echipa de avocați a baschetbalistei de 31 de ani a declarat că instanța a ignorat toate probele pe care le-au prezentat, precum și pledoaria lui Griner. Ei au adus în fața tribunalului, printre altele, mărturia unui doctor care a declarat că i-a prescris canabis medical sportivei dublu medaliate olimpic pentru a-i ameliora durerile.

Cazul a fost dezbătut la cele mai înalte niveluri ale diplomației ruse și americane. Chiar săptămâna trecută, secretarul de Stat american, Antony Blinken și ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, au discutat pe marginea lui, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE