Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisoare a foștilor ambasadori SUA: Parteneriatul Strategic cu România, „una dintre cele mai bune investiții în Europa”

„Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes”, spun, într-o scrisoare comună a opt foști ambasadori americani.

Scrisoarea este semnată de foștii ambasadori în România Alfred H. Moses (1994-1997), James Carew Rosapepe (1997-2001), Michael E. Guest (2001-2004) Jack Dyer Crouch II (2004-2005), Nicholas F. Taubman (2005-2008), Mark Gitenstein (2009-2012) Hans G. Klemm și Adrian Zuckerman (2019-2021). Documentul a fost dat publicității de Amabsada României în SUA.

„Atunci când a prezentat strategia de politică externă a Statelor Unite, Președintele Biden a subliniat că Alianțele Americii sunt cel mai mare atu al nostru. Nicicând acest lucru nu a fost mai evident decât acum, când lumea se confruntă cu cel mai complex set de provocări geopolitice de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În calitatea noastră de ambasadori, am avut privilegiul de a contribui la construirea uneia dintre cele mai solide alianțe ale SUA, într-o regiune-cheie a Europei: Parteneriatul Strategic cu România, care aniversează acum 25 de ani de existență”, se spune la inceputul scrisorii.

„România este astăzi unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est. Țara dumneavoastră oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări. România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susținerea acestor principii comune la nivel regional și global. După cum este binecunoscut, democrația nu poate exista în absența statului de drept, a responsabilității politice sau a unor instituții naționale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăți democratice reziliente, cât și pentru a uneia prospere, puternice și competitive”, continuă documentul semnat de cei 8 fosti ambasadori.

Laude pentru România, în contextul invadării Ucrainei

Foștii ambasadori fac referire la agresiunea Rusiei în regiune, precum și la deciziile luate în timpul recentului Summit NATO de la Madrid: „Acum, când invazia Rusiei amenință nu doar securitatea transatlantică, ci chiar fundamentele ordinii globale, România a răspuns pe măsură acestei provocări, devenind un furnizor esențial de asistență civilă și militară pentru Ucraina. Totodată, România a asigurat adăpostul și tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni și a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale.

România are un rol decisiv în apărarea și întărirea Flancului Estic al NATO, precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre. Parteneriatul nostru de succes în domeniul securității include găzduirea de forțe americane și de facilități-cheie, precum sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore. Angajamentul ferm al României față de principiul apărării comune a fost recent din nou evidențiat de decizia de creștere a cheltuielilor naționale pentru apărare la 2,5% din PIB, care vă poziționează drept unul dintre contributorii majori la bugetul NATO.

Pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică. În mod complementar, o prezență militară americană robustă în România ar contribui la asigurarea celui mai înalt nivel de apărare și descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic al NATO. Decizia, luată la recentul Summit al Alianței de la Madrid, de poziționare a unei brigăzi rotative suplimentare în România reprezintă un pas substanțial în direcția cea bună”.

Ce spun diplomații despre eliminarea vizelor

Scrisoarea face referire și la mult așteptata includere a României în programul Visa Waiver: „Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”.

Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes. Amploarea și profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidență atât compatibilitatea dintre țările noastre, precum și beneficiile reciproce pentru SUA și România.

În același timp, considerăm că Parteneriatul a ajutat la construirea unei Românii puternice și prospere. Iar această Românie puternică și prosperă s-a dovedit a fi vitală pentru asigurarea securității, valorilor democratice și dezvoltării economice sustenabile în întreg spațiul transatlantic.

Cu această imagine în față vă transmitem, dragi prieteni români, felicitări din toată inima cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și ne exprimăm speranța că veți continua să demonstrați leadership, curaj și viziune și că veți găsi întotdeauna noi căi de a dezvolta prietenia și cooperarea dintre marile noastre națiuni. Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite!”, se arată în finalul scrisorii celor opt foști ambasadori SUA în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE