Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu se extinde. Ce presupune modernizarea

Punct strategic pe harta Europei, Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu se extinde și va deveni una dintre cele mai mari baze militare ale NATO din Europa de Sud-Est.

Proiectul de modernizare presupune investiții masive, precum construcția unei piste de aterizare a avioanelor de luptă, un turn de control și un parc de tehnică militară. Peste 300 de milioane de euro vor fi investite în Baza de la Kogălniceanu, care va putea adăposti peste 10.000 de militari.

De la debutul războiului din Ucraina, mii de militari de elită, echipați cu tancuri blindate, elicoptere și avioane de luptă au ajuns la baza din Kogălniceanu, iar cei mai importanți oameni politici au vizitat pe rând baza de lângă Constanța, pentru a le mulțumi soldaților pentru efortul depus în apărarea Flancului Estic al NATO.

VEZI GALERIA
6 imagini

 ”S-a dorit în această zonă strategică a țării noastre realizarea unei baze aeriene moderne, care să poată fi apropiată de standardele NATO. Faptul că baza se extinde constituie un factor de garanție (pentru securitatea Aliaților, în regiune – n.red.)”, a declarat comandorul dr. Inginer Petru Eduard Dedu, locțiitor la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Investiția urmează să fie gata aproximativ 20 de ani

Lucrările de modernizare sunt complexe și vor dura ani de zile. Cea mai importantă dintre investiții va fi pista de aterizare-decolare a avioanelor de luptă. În acest moment, Baza Militară nu are o pistă proprie, aceasta aparține aeroportului civil

”Va servi strict scopului militar pentru aeronave de luptă sau pentru aeronave mari de transport cu echipamente militare. Sperăm ca în viitor prin această dezvoltare să oferim condiții de cazare pentru 4 ori mai mult decât în momentul de față”, a completat comandorul dr. Inginer Petru Eduard Dedu, locțiitor la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

”Avem oportunitatea să lucrăm cu parteneri din majoritatea statelor NATO, în celelalte baze, lucrul cu partenerii străini este redus. Din punctul meu de vedere, va reprezenta un pol de securitate în zonă și probabil va fi cea mai mare bază românească Aeriană.

Localnicii sunt cei care au observat, în ultima perioadă, cele mai mari schimbări. Mai ales după izbucnirea războiului, oamenii de aici se simt mai protejați. 

”Ne simțim mai în siguranță, s-au oferit locuri de muncă, contează foarte mult pentru noi, mai ales pentru comună”, a spus un localnic

Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment peste 3 mii de militari americani, francezi, britanici, olandezi și italieni, iar numărul lor urmează să crească până la 10 mii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE