Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concluzii după summitul NATO de la Madrid. Cristian Pîrvulescu: „Putin dorește schimbarea ordinii mondiale”

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost una extrem de importantă pentru securitatea țării noastre. Vom fi păziți mult mai bine, sub umbrela NATO, împotriva Rusiei, țară considerată principalul pericol pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Politologul Cristian Pîrvulescu a fost invitat în platoul Euronews, în cadrul emisiunii „Bună seara, România!” și a dezbătut principalele evenimente ale summitului NATO care s-a încheiat în această seară cu recepția de Ziua Independeței la ambasada Statelor Unite, principalul aliat strategic al României.

Care a fost cea mai importantă victorie a României la Madrid, la summitul NATO?

„În primul rând, întărirea flancului estic pe partea de sud, aici unde se află România, care devine o țară importantă pentru asigurarea stabilității la Marea Neagră, în condițiile în care situația din Bulgaria este foarte complicată”, a precizat politologul.

Cristian Pîrvulescu a explicat că întărirea prezenței militare NATO în România, precum și faptul că Marea Neagră va deveni un punct strategic al Alianței, obligă România să acorde o importanță sporită investițiilor în apărare.

„Marea Neagră a devenit un punct strategic. Asta va însemna însă pentru România eforturi financiare semnificative, pentru că nimeni nu ne va face cadou apărarea de care avem nevoie. România va trebui să aloce un procent semnificativ din PIB și să se pregătească de o confruntare. Mult peste 2% din PIB, care este un minim pe timp de pace și preventiv. Noi nu suntem pe timp de pace. Rusia a atacat Ucraina și dacă Rusia nu iese înfrântă din acest război, nu peste multă vreme va ataca din nou și vom intra în conflict. Să nu uităm că am avut Rusia în coastă pe Insula Șerpilor, până ieri”, a menționat politologul.

Forțe militare trimise în România

Peste 5.000 de militari americani vor fi transferați în România. În plus vor fi instalate în punctele strategice și noi rachete.

„Nu știm dacă va fi un atac. Dar dacă va fi un atac e bine să fim pregătiți. Este evident că rușii și-au dorit Insula Șerpilor. Pentru că instalarea acolo a unor baze de rachete ar fi creat serioase probleme atât radarului care se află în zona Dobrogei, poate și bazei de la Deveselu. Cine are iluzia că Rusia nu va ataca NATO, la un moment dat, dacă iese învingătoare din acest război se înșeală și va plăti cu prisosință. Poate nu o face acum și nici nu cred că se va întâmpla pentru că Rusia nu este într-o asemena situație”, a explicat politologul.

Cristian Pîrvulescu: „Vladimir Putin dorește schimbarea ordinii mondiale”

La finalul summitului NATO, președintele României Klaus Iohannis a declarat: „Rusia a pregătit minuțios criza energetică.” Politologul Cristian Pîrvulescu a precizat că această afirmație a prședintelui este una cât se poate de reală și că Putin a pus la cale acest război în cele mai mici detalii, încă din 2008, atunci când a anexat peninsula Crimeea.

„Rusia pregătește cu minuțiozitate acest război de cel puțin opt ani de zile, dacă nu mai mult. Aici mă refer la Crimeea, dar nu mă refer doar la război, mă refer la pregătirile economice. Atunci au fost deja primele sancțiuni care au avut oarecare efecte aspra economiei, dar nu dezastroase. În momentul acela, au înțeles, cum făcuseră în 2008-2009 cu gazele, că este momentul să șantajeze Europa, dar spre deosebire de 2008-2009, Putin a organizat și a realizat acest OPEC Plus, care înseamnă nu doar țările tradiționale OPEC, mari producătoare de petrol, ci și Rusia și alte țări care nu fac parte direct din OPEC. Iar aceste înțelegeri au asigurat Rusiei posibilitatea de a se concerta cu statele OPEC în menținerea producției reduse. Dacă creștea producția, în momentul de față, prețurile nu ar fi explodat. (...) Dar da, pregătirea a fost minuțioasă pentru că a destabilizat nu doar Europa, ci și lumea, pentru că intenția lui Putin, care nu are o armată puternică și nu este o mare putere, este să creeze o asemenea criză, încât consecințele ei să fie dezastroase și toată alianța să se prăbușească. Și încă nu putem spune că a eșuat.”

România va fi destabilizată economic, politic și geostrategic, consideră politologul care precizează că „Putin încearcă să schimbe ordinea mondială. Este o obsesie. Putin consideră că ordinea mondială, după al Doilea Război Mondial a fost defavorabilă Uniunii Sovietice. (...) Vrea o nouă ordine mondială și pentru asta trebuie pur și simplu să distrugă tot.”

Legea avertizorilor de integritate

Douăzeci de ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea avertizorilor de integritate. Această lege, pregătită în Parlament, încală mecanismele de protecție a avertizorilor. Astfel, a fost eliminată raportarea anonimă, în plus avertizorii de integritate trebuie să aștepte minim trei luni pentru a efectua un apel pentru presă sau pentru instituțiile statului, referitor la anumite nereguli într-o instituție publică sau companie privată.

Laura Codruța Koveși a legat această lege de fondurile europene care nu ar mai veni în România dacă această lege se aprobă. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că această lege este esențială în lupta împotriva corupției.

„Uniunea Europeană sprijină avertizorul de integritate. Ce este avertizorul de integritate? Este o persoană care se află într-o funcție publică, dar și privată, care informează, sub protecția legii, în legătură cu presupuse ilegalități. (...) Această lege a avut întotdeauna foarte multe probleme, iar cei care au încercat în trecut să-și asume această sarcină de avertizor de integritate, din nefericire, nu au fost protejați. (...) Nu este România singurul stat care încearcă să impună obiecții, dar situația este gravă pentru că totul a părut o conspirație, însă în interiorul coaliției a existat o foarte bună cooperare. PNL nu are niciun fel de scuză. Legea a fost votată și va ajunge la președinte. Acesta este momentul adevărului pentru președintele Iohannis, pentru că până acum a sprijinit toate aceste inițiative ale ONG-urilor. Dacă de data aceasta nu o va face, societatea civilă va intra în opoziție directă cu președintele”, a explicat Pîrvulescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE