Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul NATO de la Madrid. La întâlnire se vor lua decizii majore pentru Alianța Nord-Atlantică

Astăzi începe în capitala Spaniei un summit NATO. Alianța va spori ajutorul acordat Ucrainei după invazia rusească și își va întări prezența pe flancul estic, inclusiv în România.

Reuniunea din 29 și 30 iunie, la care sunt așteptați mii de participanți, se desfășoară în condiții de măsuri de siguranță fără precedent.

Cei 30 de lideri care fac parte din Alianța Nord-Atlantică, partenerii lor și alți invitați ajung în capitala Spaniei pentru o reuniune considerată istorică.

VEZI ȘI Mircea Geoană, despre summitul NATO de la Madrid: „Va fi cu veşti bune pentru România”

Una dintre figurile marcante, care a ajuns deja, este prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden. Ea are programate mai multe activități alături de Regina Letizia în cursul săptămânii.

De asemenea, regele și regina Spaniei le vor oferi liderilor NATO o cină la Palatul Regal. Spania își va juca bine rolul său de gazdă.

Summitul se desfășoară în condiții de alertă militară ridicată

La summit sunt așteptați aproximativ 5.000 de participanți, 2.000 de jurnaliști și circa 2.000 de delegați. Sunt măsuri de securitate sporite, adică cea mai mare desfășurare de forțe pe care a văzut-o Madridul până în prezent.

Peste 10.000 de agenți se află în teren, iar capitala spaniolă este survolată oră de oră de avioane și elicoptere militare. Dar nu este vorba doar de o demonstrație a capacității logistice. Summitul se desfășoară în condiții de alertă militară ridicată din cauza războiului din Ucraina.

Zelenski, intervenție video

Surse din guvernul spaniol au confirmat că președintele ucrainean Volodímir Zelenski va avea o intervenție video la reuniunea aliaților.

Agenda summitului NATO va fi polarizată de amenințarea reprezentată de Vladimir Putin. Însă se vor discuta și aderarea Finlandei și Suediei, precum și extinderea și întărirea trupelor alianței în Europa.

Cu toate acestea, nu toată lumea împărtășește entuziasmul reuniunii. Peste 2.000 de oameni, potrivit cifrelor oficiale, au manifestat împotriva organizării summitului. Ei consideră că NATO este un obstacol în calea demilitarizării și o amenințare la adresa păcii mondiale.

NATO va ieși mult întărit din summitul de la Madrid

NATO își crește prezența pe flancul estic de la 40 de mii de soldați la 300 de mii, în contextul conflictului declanșat de Rusia. Este anunțul făcut de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu o zi înaintea începerii summitului de la Madrid.

Opt grupuri tactice sau de luptă au fost create în cadrul NATO, iar unul dintre ele se află în România. Înaltul oficial a mai precizat că Alianța va spori ajutorul militar acordat Ucrainei pentru a face față invaziei ruse.

NATO va ieși mult întărit din summitul de la Madrid. Potrivit secretarului general al Alianței, numărul de soldați din forța de reacție rapidă va crește semnificativ de la cei 40.000 de soldați cât numără în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE