Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden: Vom avea o brigadă rotativă cu 5.000 de militari în România

Publicat de: Euronews

Președintele american Joe Biden a anunțat, la summitul NATO de la Madrid, că Statele Unite își vor consolida pozițiile militare în Europa. Este vorba despre zona țărilor baltice, România și Polonia, dar și țările din vestul Europei. Rolul defensiv al României în regiune devine astfel mult mai important.

O brigadă suplimentară de 5,000 de militari americani va fi trimisă în România, pentru a întări securitatea granițelor NATO.

„Vom avea și brigada rotativă cu 3.000 de soldați și 2.000 de angajați stabiliți în România, ne vom îmbunătăți dislocațiile rotative în statele baltice și vom trimite încă două escadrile de avioane F35 de în Regatul Unit și alte capabilități de apărare aeriană în Germania și Italia”, a declarat Joe Biden.

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei din Marea Neagră

Aceste mișcări de trupe sunt agreate de România, care urmărește declararea zonei Mării Negre drept zonă de interes strategic pentru NATO.

„Anunțul Președintelui Biden referitor la prezența suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în țara noastră, exprimă încă o dată soliditatea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii. Suplimentarea prezenței americane, pe care am susținut-o constant, va avea un rol benefic pentru România, dar și pentru securitatea întregii regiunii. Da, noi ne dorim o prezență permanentă a trupelor aliate. Majoritatea celor care sunt acum în România vin prin rotație”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

„Rusia a pornit războiul de pe mare împotriva Ucrainei, din Marea Neagră. Este zonă de război și nu ne place acest lucru. Nici in NATO, lumea nu e mulțumită de această situație și e clar că trebuie o abordare mai largă”, a mai spus președintele.

De anul viitor România va aloca 2.5% din PIB pentru bugetul Apărării, a mai spus Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE