Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud. Tensiunile SUA - China, la cote alarmante

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns miercuri în Coreea de Sud, în cadrul turneului său în Asia care a căpătat conotaţii geopolitice după ce China a criticat dur vizita sa în Taiwan drept un „amestec în afacerile interne”, relatează agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citată de Agerpres.

Avionul C-40C al forţelor aeriene ale SUA care a transportat delegaţia Congresului SUA a aterizat la baza aeriană Osan din Pyeongtaek, la 70 km sud de Seul, după vizite în Singapore, Malaezia şi Taiwan. Delegaţia condusă de Nancy Pelosi urmează să se deplaseze şi în Japonia.

Cu câteva ore înainte de aterizarea avionului, un consilier al preşedintelui Yoon Suk-yeol a salutat vizita lui Pelosi. Oficialul a reiterat însă poziţia Seulului privind nevoia de a asigura "pace şi stabilitate regională prin dialog şi cooperare", întrebat dacă are vreun comentariu legat de noile tensiuni SUA-China legate de Taiwan.

Yoon Suk-yeol, în prezent în vacanţă, nu urmează să se întâlnească cu Nancy Pelosi. Ministrul de externe Park Jin nu este nici el disponibil, din cauza unei vizite în Cambodgia la o serie de reuniuni anuale găzduite de Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN).

Joi, Pelosi urmează să aibă discuţii cu preşedintele Adunării naţionale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo. Cele două părţi ar urma să discute chestiuni legate de Coreea de Nord, despre securitate în regiunea Indo-Pacific, cooperare regională şi provocări globale precum criza climatică.

Vizita lui Pelosi vine într-un moment sensibil

Vizita lui Nancy Pelosi în Coreea de Sud are loc într-un moment sensibil, în care Seulul face eforturi pentru a-şi dezvolta alianţa de securitate de durată cu SUA, menţinându-şi în acelaşi timp parteneriatul economic în creştere şi alte parteneriate cu China, comentează Yonhap.

Din delegaţia lui Pelosi mai fac parte preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, Gregory Meeks, preşedintele Comisiei pentru afacerile veteranilor din Cameră, Mark Takano, precum şi alţi congresmeni, printre care Suzan DelBene, Raja Krishnamoorthi şi Andy Kim.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE