Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nancy Pelosi: China trebuie să înțeleagă că nu poate sta în calea celor care vor să viziteze Taiwanul

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul.

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim cu intenții pașnice în regiune”, a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat "o încălcare gravă" a angajamentelor americane faţă de China, care „subminează grav pacea şi stabilitatea regionale”.

Potrivit Reuters, Nancy Pelosis s-a întâlnit cu preşedinta Taiwanului și urmează să se întâlnească şi cu activişti pentru drepturile omului, Tsai Ing-wen. China trebuie „să înțeleagă că nu va sta în calea oamenilor care vin în Taiwan", a declarat Pelosi la o conferință de presă comună, în Taipei, cu Tsai Ing-wen.

Beijingul pedepsește Taiwanul

China suspendă importurile de citrice, peşte sabie şi stavrid negru congelat din Taiwan, începând cu 3 august, au anunţat miercuri autorităţile vamale chineze, informează Agerpres. Mai devreme în cursul aceleaşi zilei, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august.

Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China. Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma.

Aceste măsuri au fost anunţate după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi seara în Taiwan, pe fondul condamnării acestei vizite de către Beijing.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE