Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan. China condamnă vizita și amenință cu exerciții militare

UPDATE: China condamnă vehement vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Administrația de la Beijing a anunţat că urmează să efectueze exerciţii militare cu muniţie reală, potrivit presei chineze.

„Vizita lui Nancy Pelosi transmite mesaje greşite forţelor separatiste care vor independenţa Taiwanului", a declarat Ministerul de Externe de la Beijing, menționând și că va trimite înștiințări de protest la reprezentanţele diplomatice americane.

Totodată, armata chineză a anunțat și că va lansa o serie de exerciții militare de amploare în apropiere de Taiwan. Printre acestea vor fi incluse și trageri cu muniţie reală, care se vor derula în perioada 4-7 august, conform agenţiei de presă oficiale Xinhua, citată de postul CGTN.

„Din raţiuni de securitate, intrarea vaselor şi avioanelor în zonele în care se vor derula exerciţiile este strict interzisă”, transmite armata chineză.

SUA și-a poziționat nave militare în apropierea regiunii

Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări numite de oficiali din marină drept unele de „rutină”.

Deplasarea navelor de luptă are loc în contextul vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, în pofida avertismentelor transmise de China. Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, este aşteptată să sosească în cursul zilei de marţi la Taipei.

Beijingul a avertizat că Statele Unite vor fi „răspunzătoare” pentru această vizită şi că vor trebui să „plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei”. China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său. Nivelul de alertă în Taiwan a fost „consolidat” de marţi dimineaţă până joi la prânz, transmite agenţia de presă oficială taiwaneză, fără însă a preciza sursele.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marţi seară, iar a doua zi dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Te-ar putea interesa și

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE