Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Baschetbalista americană Brittney Griner, eliberată de Rusia în schimbul traficantului de arme Viktor Bout

Bachetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată joi dintr-o închisoare rusă, în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout, cunoscut drept ”negustorul morții”.

Este al doilea schimb de prizonieri dintre Rusia și SUA realizat în ultimele opt luni. Jucătoarea de baschet a petrecut 4 ani în detenție în Federația Rusă.

Cazul lui Brittney Griner, reținută de autoritățile din Rusia sub acuzația de trafic de droguri, a inflamat opinia publică și a îndreptat atenția către subiectul detențiilor injuste.

Totodată, schimbul de prizonieri, obiectiv major al președintelui Biden, apare într-un moment marcat de tensiuni din cauza războiului din Ucraina și a poziționării SUA alături de Kiev.

Obiectiv major pentru administrația Biden

Eliberarea lui Viktor Bout de către administrația Biden a marcat presiunea tot mai ridicată cu care se confrunta administrația sa pentru a o aduce pe Griner acasă, în special după încheierea procesului și transferarea jucătoarei într-un penitenciar special.

Schimbul a fost confirmat de oficiali americani familiarizați cu procesul de negociere, sub rezerva anonimatului.

Prudenți în declarații, oficialii ruși și americani au dat semnale optimiste în ultimele săptămâni, după luni de negocieri tensionate, Biden declarând în noiembrie că speră că Rusia va ajunge la un acord, odată ce alegerile din SUA s-au încheiat. Totodată, un oficial rus de rang înalt a declarat săptămâna trecută că până la finele anului era așteptat ca cele două state să ajungă la o înțelegere în privința schimbului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE