Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gimnastica românească, în declin. România nu a mai obținut aurul olimpic din 2012

Mulți străini au aflat despre România în urma rezultatelor obținute de Nadia Comăneci, iar la Olimpiade sau Campionatele Mondiale de gimnastică, țara noastră învingea mereu Statele Unite, Rusia sau China. Toate acestea au devenit istorie. La ultimele Mondiale desfășurate la Liverpool, România a obținut doar un modest loc 20 în proba de individual compus prin, Ana Maria Bărbosu. Echipa de fete nici măcar nu s-a calificat în competiție. A fost momentul în care americancele ne-au devansat în clasamentul pe echipe la titlurile mondiale.

În 1976, Nadia Comăneci obținea șapte note de 10 la olimpiada de la Montreal. Întreaga lume era uluită de performanța unei adolescente care provenea dintr-o țară comunistă. Părinții își încurajau copiii să facă gimnastică, iar fetițe din întreaga lume își doreau să fie ca Nadia. Gimnastica a adus sportului romînesc nu mai puțin de 71 de medalii olimpice dintre care 25 de aur.

Doar România pe podium la Sydney 2000

Fetele noastre erau mereu în top. Olimpiada de la Sydney din 2000 avea să întegistreze o premieră. Tot podiumul probei de individual compus a fost ocupat de românce. (POZE) Deși Andreea Răducan a pierdut medalia de aur în urma unei acuzații de dopaj, fetele au fost așteptate la aeroport chiar de președințele țării de atunci.

Despre Andreea Răducan, Emil Constantinescu, președintele României din acea perioadă, a spus că este „un simbol și este dragostea noastră”.

Ultimul aur olimpic în 2012

Ultimul aur olimpic pentru gimnastica românească a fost obținut în 2012 de Sandra Izbașa, dar în ultimii ani rezultaele au fost tot mai slabe. La ultimul campionat European, România nu a obținut nicio medalie.

Istoria s-a repetat și la Mondialele de la Liverpool. Cel mai bun rezultat a fost locul 20 obținut de Ana Maria Bărbosu.

„A fost o experiență complet nouă, foarte frumoasă. Mă bucur că am reușit să mă calific la individual și am avut și câteva greșeli, dar nu este nimic pe care nu pot să îl repar sau să îmbunătățesc la exercițiile mele”, a menționat Ana Maria Bărbosu, gimnastă.

Federația de Gimnastică fuge de responsabilitate

Nimeni din conducerea Federației Române de Gimnastică sau dintre cei care antrenează lotul național nu a vrut să vorbească în fața camerei despre lipsa rezultatelor. În luna martie Federația anunța că nu are bani pentru a participa la competiții și a cerut donații pe internet. Jurnalistul sportiv Nicolae Gavrea care urmărește activitatea lotului de gimnastică de la Deva are și alte explicații.

„Nu mai sunt copii care să vină la competițiile sportive, la sportul de mare performanță. Gimnastica e un sport dificil , greu. E o noua strategie pregătită de federația romana de gimnastica care ar putea să aducă din nou in Sali copii care sa vina catre marea perfomanță”, a explicat Nicolae Gavrea, jurnalist sportiv.

Gimnastica românească, umbrită de scandaluri

Nici scandalurile nu au ocolit acest sport. De-alungul vremii mai multe gimnaste au reclamat comportamentul dur al antrenorilor.

„Nici scandalurile nu au ocolit acest sport. De-alungul vremii mai multe gimnaste au reclamat comportamentul dur al antrenorilor. Nu cred că poate să spună cineva că gimnastele de pe vremea... Din urmă cu vreo 20 de nai nu au mai primit vreo admonestare verbală sau dacă se poate spune asa , cate o palmă, dar metodele acestea cred că sunt depășite”, a mai adăugat jurnalistul.

În ciuda problemelor, tinerele gimnaste speră că vor ajunge și ele pe podoium precum Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Simona Amânar sau Maria Olaru.

„Sunt sigură că fetele o să își revină și o să contruim o echipă foarte puternică și vom reuși să ne calificăm la olimpiadă și totul va fi bine”, a menționat Andreea Preda, gimnastă.

Tinerele gimnaste se trezesc zilnic înainte de ora 7, iar la 8 sunt în sala de gimnastică. Fac zilnic două antrenamente grele, dar și școală. Își doresc să facă performanță în sportul pe care l-au ales.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE