Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Casa alpinistei din Iran care a apărut fără hijab a fost demolată

Locuința familiei alpinistei iraniene Elnaz Rekabi, care a concurat în străinătate fără a purta un hijab, a fost demolată. Autoritățile iraniene au motivat decizia prin faptul că imobilul și terenul erau folosite fără autorizație. În schimb, activiștii antiguvernamentali susțin că demolarea a fost una țintită, conform Skynews.

Agenția oficială de știri a sistemului juridician iranian, Mizan, a relatat sâmbătă că locuința fratelui lui Elnaz Rekabi era o „construcție neautorizată”, iar distrugerea acesteia a avut loc cu mai multe luni înainte ca alpinista să concureze la o competiție internațională de escaladă în Coreea de Sud.

Cu toate acestea, activiștii care militează împotriva Guvernului de la Teheran susțin că demolarea locuinței a fost țintită. Autoritățile iraniene nu au confirmat public informația privind demolarea, notează sursa citată.

Alpinista Elnaz Rekabi nu a purtat hijab, vălul pe care trebuie să-l poarte obligatoriu sportivele din Republica Islamică iraniană la o competiție desfășurată în luna octombrie. Ulterior, sportiva de 33 de ani a declarat că gestul a fost „complet neintenţionat”.

Un val de proteste a izbucnit în Iran, unde unde femeile şi-au dat jos hijaburile în public, după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit în arestul Poliției moralității, fiind ridicată pentru presupuse încălcări ale codului vestimentar strict al statului iranian.

Imediat după încheierea competiției din Coreea de Sud, au existat îngrijorări privind locul în are se află Rekabi.

Cu toate acestea, sportiva a anunțat că s-a „întors în Iran conform planului”. Într-un mesaj publicat pe Instagram atribuit lui Elnaz Rekabi, apariția alpinistei fără hijab a fost catalogată drept accidentală. Nu este însă clar dacă alpinista a scris acest lucru, arată sursa citată.

Guvernul iranian exercită în mod frecvent presiuni asupra activiștilor din țară și din străinătate, în condițiile în care televiziunea de stat difuzează ceea ce grupurile de apărare a drepturilor omului consideră a fi mărturisiri forţate.

Iran dizolvă Poliția moralității

Pe fondul protestelor de amploare și a presiunii internaționale, procurorul general iranian a anunțat că urmează să fie revizuită legea prin care femeile sunt obligate să poarte vălul islamic.

"Lucrăm rapid la problema hijabului și facem tot posibilul să folosim o soluție înțeleaptă pentru a face față acestui fenomen care rănește inima tuturor”, a precizat Mohammad Jafar Montazeri a declarat, Citat de agenția de știri ISNA.

Oficialul iranian a mai precizat că a avut loc o întâlnire cu Comisia de Cultură a Parlamentului și că rezultatele vor fi făcute publice în următoarele săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE