Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran. Alpinista Elnaz Rekabi, care a concurat fără hijab: A fost un act „neintenționat”

Publicat de: Oana Stoica

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi s-a întors miercuri dimineață la Teheran, după ce a concurat în Coreea de Sud fără să poarte hijab, un act considerat pe scară largă drept un sprijin pentru demonstranții antiguvernamentali, în contextul protestelor.

După aterizare, Rekabi a acordat un interviu televiziunii de stat iraniene în care a spus că nepurtarea hijabului a fost un act „neintenționat” din partea ei, potrivit AP.

Rekabi, sursă de inspirație

Cu toate acestea, sute de persoane s-au adunat în fața Aeroportului Internațional Imam Khomeini - inclusiv femei care nu purtau hijab - și au aclamat-o pe „Elnaz, campioana”, considerând-o pe Rekabi drept o sursă de inspirație pentru continuarea protestelor lor.

Rekabi a declarat că s-a aflat într-o zonă de așteptare rezervată exclusiv femeilor înainte de a începe competiția.

„Pentru că eram ocupată să-mi pun pantofii și echipamentul, acest lucru m-a făcut să uit să-mi pun hijabul și apoi am mers la competiție. M-am întors în Iran cu mintea împăcată, deși am avut multă tensiune și stres. Dar până acum, slavă Domnului, nu s-a întâmplat nimic”, a spus ea.

Viitorul cu care se va confrunta Rekabi după ce se va întoarce acasă rămâne neclar. Susținătorii și mass-media din afara Iranului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța sportivei după întoarcerea sa, mai ales că, potrivit activiștilor, în urma demonstrațiilor, forțele de securitate au arestat mii de persoane până în prezent.

Primirea diferită a lui Rekabi arată fisurile din ce în ce mai mari din societatea iraniană, în timp ce protestele la nivel național declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini se află în a cincea săptămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE