Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Iranul, cuprins de proteste și greve. Liderul suprem al țării dă vina pe „elemente inamice” din afara țării

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

În Iran, valul de proteste declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini se extinde în întreaga țară și tot mai multe categorii și asociații profesionale intră în grevă. Confruntat cu nemulțumirea tot mai mare a oamenilor, Liderul suprem al Iranului susține că „elemente inamice” au provocat mișcarea de protest. În tot acest timp, chiar dacă internetul este blocat cea mai mare parte a timpului, apar noi imagini ale protestelor.

În unele orașe au loc mitinguri de protest și încercări de demonstrații, în ciuda faptului că autoritățile au reprimat violent manifestațiile. Printre cei care au ieșit în stradă se numără lucrători petrolieri, elevi de liceu și femei care și-au dat jos vălul islamic. În plus, comercianții au intrat în grevă în mai multe orașe din Iran. Potrivit unor martori citați de o Organizației pentru Drepturile Omului, în capitala Teheran au fost mobilizați numeroși polițiști și ofițeri îmbrăcați în civil. Liderul suprem al Iranului dă vina pe influențe din afara țării pentru demonstrații.

„Unele dintre aceste persoane sunt elemente ale inamicului și dacă nu sunt, sunt pe direcția inamicului. Ies în stradă cu aceleași scopuri ca inamicul. Unele dintre ele nu sunt (cu inamicul), sunt doar emoționale. Aceste două grupuri nu pot fi judecate la fel. Grupul din urmă ar trebui să fie îndreptat prin educație culturală. Dar cu primul grup organele judiciare și de securitate trebuie să-și facă treaba", a spus Ayatollah Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului.

Iranienii s-au revoltat și ies în stradă de aproape o lună după ce Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a murit la câteva zile după ce a fost reținută de poliția morală a Iranului pentru că de sub vălul islamic i-ar fi ieșit niște șuvițe de păr.

Distribuie

Taguri