Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și Europa, reacții la protestele din Iran. Joe Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva țării islamice

Protestele din Iran, generate de moartea tinerei de 22 de ani în custodia poliției moralității, stârnesc tot mai multe reacții internaționale. Statele Unite au anunțat că vor impune și mai multe sancțiuni împotrivă țării, în timp ce președintele Parlamentului European a transmis un mesaj de solidaritate cu toate femeile din țara islamică.

Biden, profund îngrijorat de actele de violență

Joe Biden a promis mai multe sancțiuni pentru autorii violențelor împotriva „protestatarilor pașnici” din Iran, după ce Washingtonul a sancționat deja recent Republica Islamică.

Președintele american s-a declarat profund îngrijorat de rapoartele privind represiunea tot mai violentă a protestatarilor din Iran, inclusiv a studenților și femeilor și a promis că Statele Unite „sunt alături de femeile iraniene și de toți cetățenii iranieni al căror curaj este o sursă de inspirație pentru întreaga lume.”

„Suntem alarmați și îngroziți de informațiile privind modul în care forțele de securitate răspund la protestul pașnic al studenților, prin violență și arestări în masă,” a declarat Karine Jean-Pierre, secretar de presă al Casei Albe.

Mesajul Robertei Metsola

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a exprimat în cadrul unui discurs susținut la Strasbourg, îngrijorarea față de evenimentele din Iran. Aceasta a spus că întreaga lume a auzit scandările pentru libertate, viață, demnitate și egalitate pentru femeile din țara islamică.

„Moartea brutală a lui Masa Amini, în vârstă de 22 de ani, a marcat un punct de cotitură. Dragi colegi, fiicele Iranului sunt cele care, în ciuda faptului că sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari, sunt în fruntea eforturilor de schimbare. Femeile sunt cele care produc schimbarea, susținute de mulți aliați și prieteni curajoși,” a explicat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

Liderul suprem al Iranului a acuzat SUA și Israelul pentru protestele care au cuprins țara. Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută de poliția moralității pe 13 septembrie la Teheran, pentru că ar fi încălcat legea strictă care le impune femeilor să-și acopere părul cu hijab sau cu o eșarfă. Ea a murit trei zile mai târziu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE