Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Haosul din Iran, povestit de cetățeni, la Euronews România: „Au ucis oameni care au fost contra acestui regim”

Protestatarii pot porni o revoluție în Iran, dacă vor reuși să țină piept autorităților care au făcut până acum peste 1.000 de rețineri. Femeile dau dovadă de un curaj incredibil, după moartea tinerei care a fost arestată pentru că nu avea părul acoperit în public. Sunt câteva dintre opiniile exprimate la Euronews România de către doi cetățeni iranieni care trăiesc în țara noastră și jurnalista Carmen Gavrilă, fost corespondent de război în Iran.

Carmen Gavrilă, fost corespondent de război în Iran: „Dintotdeauna a existat speranța, să se schimbe ceva în Iran, de la Revoluția Islamică din '79 și până acum datorită femeilor. Femeile au schimbat multe, nu extraordinar de vizibil sau pe cât de mult ar fi vrut ele. Societatea e foarte complexă. Nu sunt doar femei. Sunt oameni de toate felurile. Bărbații sunt la fel de prezenți și nu este prima dată. Au mai fost proteste ale femeilor, la care au participat și bărbați. Au fost campaniile pașnice.”

„Ne interesează să fim auziți”

Cetățean iranian: „Este realmente dovadă de eroism și supra-curaj, pentru că e foarte greu ca o femeie, mai ales, nu contează, și ca un bărbat, într-un stat atât de agresiv și puternic, să ai voce și să te apuci să te revolți împotriva lor. Iar, în calitate de femeie este poate de milioane de ori mai greu și mai periculos și mai horror să-ți imaginezi că ai putea sa te revolți împotriva sistemului și să ieși în stradă și să strigi și să te descoperi pe cap. Este absolut uluitor și o dovadă de un curaj disperat, pentru că eu cred că oamenii au ajuns să aibă acest curaj datorită disperării, datorită faptului că s-au săturat și paharul este umplut de mult prea multă vreme.”

Cetățean iranian: „O să ne adunăm toți care suntem împotriva acestui regim, să fim solidari cu compatrioții noștri din Iran. E o scânteie care s-a aprins, durează de 43 de ani, majoritatea poporului este nemulțumit de guvernarea islamică. Ne interesează să fim auziți. Eu am vorbit, am dat interviuri, nu mai pot să plec în Iran. O să trimită după mine, cum au trimis în alte țări din lume. Au ucis oameni care au fost contra acestui regim. De când au venit la putere au ucis capii Armatei, miniștri, prim-ministru iranian. Asta e teroarea în care trăiesc iranienii.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE