Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran: Proteste după moartea unei tinere care se afla în arestul „Poliției moralității”

Moartea unei tinere de 22 de ani în arestul „Poliției moralității” din Iran a provocat un adevărat scandal în țară. Președintele Iranului a ordonat o anchetă de urgență, iar poliția s-a văzut nevoită să publice imagini cu tânăra pe care au arestat-o pentru că ar fi fost ceva în neregulă cu hijabul pe care aceasta îl purta.

Anchetă privind moartea tinerei

Poliția a declarat că tânăra a fost dusă la spital după ce ar fi suferit un atac de cord. Pe de altă parte, presa din Iran îl citează pe unchiul ei, care a spus că aceasta nu a mai suferit de boli de inimă. Spitalul Kasra din Teheran, unde poliția a dus-o pe Mahsa Amini, după ce aceasta s-a prăbușit și a intrat în comă, a declarat că aceasta a fost adusă fără semne vitale.

Moartea lui Amini a declanșat un protest împotriva poliției moralității din partea unor celebrități și a unor figuri proeminente pe rețelele de socializare. Sistemul judiciar iranian a lansat o anchetă privind moartea tinerei.

Hijabul este obligatoriu pentru femeile din Iran încă de la Revoluția Islamică din 1979, iar membrii poliției moralității veghează la respectarea strictă a codului vestimentar. În ultimi ani, poliția de moralitate a fost criticată pentru tratamentul aplicat persoanelor, în special, femeilor tinere. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a recomandat o atitudine mai blândă față de femeile care nu respectă codul vestimentar oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE